31. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA naised maksavad tervisekindlustuse eest kuni 50% meestest rohkem

Värskemad andmed kindlustusfirmadelt ja -maakleritelt näitavad hämmastavalt suurt erinevust samaealiste meeste ja naiste samasuguse katvusega poliiside hinna vahel, nii naisõiguslaste grupid kui Kongressi saadikud on asunud küsimuse alla seadma selliste erinevuste õigustatust.

Sellised raskelt seletatavad avastused käivad kaasas ärevusega majanduslanguse pärast, kirjutas eile New York Times. Üha enam inimesi ostab kindlustuse eraviisiliselt, kui on kaotanud töökoha, millega käis kaasas ravikindlustus. Mõlema partei poliitikud on teinud ettepanekuid eraviisilise kindlustamise osatähtsuse suurendamiseks, andes ise kindlustust ostvaile inimestele näiteks maksusoodustusi.

Kindlustajad toovad maksete erinevusele sugude vahel kindla põhjuse: naised vanuses 19-55 lähevad kindlustusfirmale rohkem maksma, kuna tarbivad keskmiselt meestest rohkem tervishoiuteenuseid, eriti raseduse ajal. Ent naiste maksed on suuremad ka sel juhul, kui poliis rasedust ja sünnitust ei kata.

Sellist katet võib turul osta lisatasu eest. "Olen lapsesaamist edasi lükanud, kuna minu kindlustuspoliis ei kata seda. Lapse saamisel peaksin vähemalt 8000 dollarit omast taskust juurde maksma," rääkis Crystal D. Kilpatrick, 33 aastane igati hea tervise juures kinnisvaramaakler Austinist Texasest.

Kindlustusfirmade teatel kinnitab kogemus, et naised külastavad tihedamalt arsti, käivad regulaarsetel meditsiinilistel ülevaatustel, tarvitavad retseptiravimeid ning põevad rohkem teatud kroonilisi haigusi ja sellest tuleneb ka meestest kõrgem kindlustuspreemia.

Ajaleht võrdles meeste ja naiste makseid suurte kindlustajate nagu Humana, UnitedHealth, Aetna ja Anthem ning juhtiva onlain-tervisekindlustuse pakkuja eHealth juures. Saadud erinevused olid 31-49%, mis aasta arvestuses teeb sadu dollareid. Suurimad erinevused olid noorte naiste ja meeste vahel, aastate lisandudes need mõnevõrra kahanesid.

Aktuaaride ühingu (kindlustusala kutseühing) presidendi Cecil D. Bykerk`i sõnul tähendaks maksete vägisi võrdsustamine nende tõusu meeste jaoks.

Töökohaga seotud ravikindlustuse puhul keelab seadus maksete suuruse erinevuse sugude vahel, olgugi tervishoiukulud naistele suuremad. Mõned osariigid, näiteks Maine, Montana, New York on sellise vahetegemise keelanud ka vabatahtliku tervisekindlustuse tariifides.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474