18. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome otsib ehitussektori probleemidele lahendusi

Soome valitsus kaalub mida peale hakata ehitusbuumi ajal valminud korterite ja majadega, millele pole suudetud ostjat leida, ning kuidas ehitussektorile tööd anda.

Tänane Helsingin Sanomat kirjutab, et ettevalmistamisel on näiteks lahendus, kus osa müügiks ehitatud või ehitamisel olevatest korteritest muudetakse elamisõigusega korteriteks. Eelkõige puudutaks selline lahendus müümata eramuid ja ridamaju.

Soome ehitussektori ametliku statistika põhjal on valminud ja müümata uusi kortereid Soomes 1730. See statistika katab aga vaid 75% uute korterite ehitamisest, mistõttu tegelik number on suurem, kirjutas leht.

Soome peaminister Matti Vanhanen ütles läinud nädalal parlamendi infotunnis, et lisaeelarve eelnõus keskendub valitsus kahele valdkonnale: hõivet üleval hoidvale ehitusele ning ettevõtluse ja ekspordi toetamisele.

Muuhulgas plaanib valitsus ergutada üürikorterite ehitamist, investeerides selleks 20-30 miljonit eurot. Nii oleks omavalitsustel ja munitsipaalfirmadel üürikorterite ehitamiseks raha, sest pangad on oma laenukraanid kinni keeranud.

Valitsus plaanib muidki ehitustöid, et hõive sektoris järsult ei langeks. Nii näiteks on kavandamisel mitmed suuremad kapitaalremondid, mida tuleks teha nii või teisiti. Remonti läheb näiteks Rootsi teater Helsingis, kirjutas leht.

Oktoobris kahanes eramute ostmine Soomes eelnenud kuuga võrreldes 30% ja korrusmajades korterite ostmine 23%. Aastatagusega võrreldes on langus üle 40%. Kortermajades on ruutmeetri hind aastaga kukkunud keskmiselt 6,2% ning ridamajades 8,7%.

Sampo panga peaökonomisti Lauri Uotila hinnangul jääb elamispindade hinnalangus Soomes siiski suhteliselt mõõdukaks, sest ka tõus oli üldise buumi ajal mõõdukam kui paljudes teistes Euroopa riikides. Eluasemelaenu intressid on Soomes hakanud alanema ning Uotila usub, et need langevad alla 4% tasemele, hoolimata sellest, et pangad on riskimarginaale tõstnud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474