24. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vähi: eelarvemiinuse täidavad vaid reservid või laen

Suurettevõtja Tiit Vähi sõnul tuleb järgmise aasta riigieelarve prognoositav defitsiit kümme miljardit krooni katta kas reservide või laenu arvel.

Vähi hinnangul on järgmise aasta riigieelarve defitsiit kümme miljardit krooni, mida ei ole kulude kärpimisega võimalik kokku hoida. See tähendab, et tuleb kasutada reserve või võtta laenu, oleneb sellest, kumb tuleb majanduslikult otstarbekam, ütles ta.

See on juba riigi rahanduse kujundajate otsus, kas on otstarbekam need miljardid võtta reservidest või laenata, märkis Vähi.

Tema sõnul on majanduslanguse tingimustes raske kõikidel. Tuleks püüda võimalikult vähe rabeleda, st säilitada tänast majanduspoliitikat, kinnitas Vähi. "See tähendab, et majanduse langusfaasis ei tohiks tõsta makse, sest mitte niivõrd tähtis pole eelarve tasakaal, kuivõrd majanduse elavdamine," lisas ta.

Riigi otsusega tõsta majutusasutuste käibemaks viielt protsendilt üheksale võiks Vähi sõnul leppida, kui toitlustusasutustel langeks käibemaks 18-lt protsendilt üheksale. "Mõlemad valdkonnad on suures osas eksport, kuna hästi palju on väliskliente," põhjendas Vähi. Ekspordimaks on teatavasti null, lisas ta. Samuti on see valdkond tema sõnul kiire käibega ehk valdkonna raha läheks kiirelt ringlusse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474