5. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome minister soovib kodulaenuvõtjatele riigi toetust

Soome elamumajanduse minister Jan Vapaavuori tahab eluaseme ostjatele anda ajutise riikliku laenugarantii töökoha võimaliku kaotuse puhuks, et nii uuesti kinnisvaraturule ja ehitamisele elu sisse saada, kirjutab tänane Kauppalehti.

Garantii saaks teos riigi ja pankade koostöös.

Töökoha kaotuse korral annaksid pangad eluasemelaenu omanikule ajutist maksupuhkust. Samuti ei nõuaks pangad lisatagatisi, kui elamute hinnad langevad. Osa tööta jäänud inimese laenuintressidest võtaks enda katta riik. Intressitoetust oleks võimalik saada paari aasta vältel. Kui olud normaliseeruvad, jätkuks eluasemelaenu tagasimaksmine endisel moel.

Minister leiab, et sellist toetust võiksid saada ainult need inimesed, kes soetavad eluaseme näiteks sel või tuleval aastal. Garantiid hoiaks turul nõudlust üleval ja ehitamine võiks jätkuda.

„Rasketel aegadel pole vaja mitte üksi valitsuse raha, vaid ka loovust ja uusi lähenemisnurki,“ ütles Vapaavuori.

Vapaavuori sõnul pole vajadus uute korterite järele Soomes kuhugi kadunud. „Pikas perspektiivis on nõudlus tugev. Lähiajal aga nõudlust ei ole, sest inimesed muretsevad oma majandusliku olukorra pärast,“ ütles ta. Kardetakse üheksakümnendate aastate majandussurutise kogemuste kordumist.

Riiklik kodulaenugarantii aitaks psühholoogilisest tõrkest üle.

Korteritehingute arv vähenes Soomes sügisel 20–30%. Oktoobris vähenes uute elamispindade ehitus 2007. a oktoobriga võrreldes 14,5%. Detsembris oli ehitusalal 18 000 töötut. Märtsi lõpuks prognoositakse tööpuuduse kasvu 33 000-le.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474