6. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aas: kartellilepe sünnib vahel isegi meilitsi

Riigi peaprokurör Norman Aasa sõnul sõlmitakse enamus kartellikokkuleppeid suuliselt, mistõttu on neid hiljem kohtus kuratlikult keeruline tõendada. Osapooled vaikivad leppest või eitavad kuritegu ning kui politsei ei ole varasemalt kahtlusaluseid pealt kuulanud ega jälginud, jäävadki petised karistamata.

Detsembris kirjutas Äripäev, kuidas Tallinna Kommunaalameti viis tänavapuhastushanget – kokku 940 miljoni krooni - piirdusid igaüks ühe osalejaga. AS Teho, Tänavapuhastuse AS ja OÜ Jaaksoni Linnahooldus tegid tunamullu toimunud hangetel otsetabamusega pakkumised. Firmad esitasid pakkumise ainult enda käes olnud piirkonnas ja mujale konkurente kiusama ei mindud. Tallinn sõlmis kõigi firmadega seitsmeaastased lepingud.

Peaprokurör Aasa hinnangul võiks teemat uurida juhul, kui tekiks põhjendatud kahtlus asjaosaliste kartellikokkuleppes. Põhimõtteliselt oleks politseil ja prokuratuuril peaprokuröri hinnangul võimalus kriminaalasi algatada ja asja uurida, kuid see oleks firmade või mõne teadja kaasamiseta äärmiselt keeruline.

„On kahtlemata juhtumeid, kus kartellikokkulepe on vormistatud paberil ning me leiame meilivahetuse võimalike kartellikokkulepete kohta. Pahatihti jäävad sellised kokkulepped siiski suusõnalisteks ja nende tõendamine kohtus on hiljem praktiliselt võimatu. Need inimesed ei kinnita kohtus lihtsalt kokkulepete olemasolu. Selle jaoks ongi leebusprogramm mõeldud, et saada kätte ka suusõnaliste vestluste käigus sõlmitud kokkulepped,“ selgitas Aas.

Teda täiendas justiitsministeeriumi asekantsler Martin Hirvoja, kelle sõnul ei saa välistada, et isikud on juba kahtluse all ning kohtult on saadud luba asjaosaliste pealtkuulamiseks.

„Mis ei pruugi olla mitte ainult telefon, vaid ka saunalava esialgu,“ muigas Hirvoja kavalalt.

Äripäev täpsustas: kas Hirvoja väitest võib välja lugeda, et politsei kuulab Tallinna tänavapuhastusfirmasid ja valdkonda kureerivat kommunaalametit pealt.

„Mina pole seda öelnud,“ kiirustas Hirvoja seepeale väitma. „Ka mina ei ole seda öelnud,“ lisas peaprokurör Aas naeratades.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474