6. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tippjuristid: majanduslangus soosib kartellikuritegusid

Justiitsministeeriumi eelnõu järgi pääseb inimene, kes teatab toimivast kartellist ning teeb politseiga seejärel igakülgset koostööd, karistusest. Kõige levinumad kartellikuriteod puudutavad hindade fikseerimist, tootmismahtude piiramist, kollektiivset boikotti ja kokkumängu riigihangete menetlemisel.

Eelnõu järgi jõustuks Eestis nn "leebusprogramm", mis töötab justiitsministeeriumi asekantsleri Martin Hirvoja väitel"vangi põhimõttel". See tähendab, et kartellikokkuleppes osalejad peaksid asekantsleri arvates tundma hirmu, et teine rikkuja annab kaaslased üles ja pääseb ise vastutusest või saab kergema karistuse.

Eelnõu kohaselt ulatub "leebus" esimese ülesandja suhtes täieliku immuniteedini ehk karistusest vabastamiseni.

Nende rikkujate puhul, kes samuti taotluse esitavad, kuid pole esimesed, saavad tänutäheks kergema karistuse. Kartelli juht või algataja karistusest ei pääse.

Selleks, et karistuseta pääseda tuleb politsei, konkurentsiameti ja riigiprokuratuuriga teha täielikku koostööd. Ka peab kaebeja leppima sellega, et esialgu võib ta kartelliliikmena edasi tegutseda ning kogub politseile ülesantud partnerite tegemiste kohta tõendeid.

Nii Hirvoja kui riigiprokurör Norman Aas tunnistasid tänasel pressikonverentsil, et majanduskriisi aeg soosib kartellilepete sõlmimist. Kui 2005-2007 ei uurinud riigiprokuratuur koostöös konkurentsiametiga ühtki konkurentsikuritegu, siis mullu võeti ette kuus juhtumit, millest kaks on tänaseks kohtusse jõudnud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474