21. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nokial võib tulla kehv või väga kehv tulemus

Nokia-analüütikud on asunud võidujooksule, kes suudab maailma suurimale mobiiltelefonide tootjale ennustada kehvemaid majandustulemusi.

Uudisteagentuuride Bloomberg ning Reuters kogutud andmete kohaselt usuvad analüütikud, et Nokia teatab homme kell üks päeval kasumi 47protsendilisest kukkumisest, 0,29 eurole aktsia kohta. Põhjanaabrite analüütikud on keskmisest veel pessimistlikumad. Esmaspäevane Kauppalehti kirjutas, et Pohjola Pankki ennustab ettevõtte neljanda kvartali kasumiks 0,29 ning investeerimispank FIM vaid veerand eurot aktsia kohta ehk koguni 53 protsenti eelmise aasta esimesest kvartalist vähem.

Pessimistlike ja väga pessimistlike ennustuste põhjuseks on mobiiltelefonituru (analoogiliselt paljude turgudega) pretsedenditu kokkukuivamine. Reutersi küsitletud analüütikute hinnangul kahaneb turg sel aastal 7,9 protsenti, kusjuures veel kuu aega tagasi ennustati analoogilisel küsitlusel 6,6protsendilist langust. Nokia ise ennustas möödunud aasta detsembri alguses, et parimal juhul langeb mobiiliturg sel aastal 5 protsendi võrra.

Kahaneva turu tingimustes panustavad mobiilitootjad nn nutitelefonidele ehk segmendile, millele ennustatakse väikest peokest ka katku ajal. Üldise arvamuse järgi kahandavad tehnoloogiateadlikud tarbijad ja friigid oma kulutusi teistest vähem. Paljud neist seotavad uusi mudeleid, mida nad saavad operaatoritelt soodustustega.

"Nutitelefonid on langeva turu korral suurepärane segment," kommenteeris Reutersile mobiiliturule spetsialiseerunud analüüsikeskuse CCS Insight analüütik Geoff Blaber. "Keskmine segment on juba oma löögi saanud."

Paraku pole ka nutitelefonidega enam väga lihtne. Ehkki Nokia on segmendi globaalne liider (analüüsikeskuse Gartner andmetel oli põhjanaabrite kuulsaima firma turuosa umbes 50 protsenti), aga viimasel ajal tuleb neil rinda pista uute konkurentidega - Kanada nutitelefonide tootja RIMi (Research in Motion), Apple'i ning koguni Google'iga.

Samas on paljud analüütikud, aga ka Nokia ise üsna veendunud, et nendel õnnestub raske aeg konkurentidest paremini üle elada. "Ma usun, et paljudel meie konkurentidel on siin oma piirid," lausus tegevjuht Olli-Pekka Kallasvuo detsembri lõpus ajalehele Financial Times. Ta toonitas Nokia tugevat bilanssi, kus vaba raha on 2,9 miljardit eurot, ning eriti ettevõtte tooteportfelli, mis võimaldab ühe hinnasegmendi ärakukkudes müüa mingi teise hinnaklassiga tooteid.

Ka analüütikud on sellega päri ning usuvad, et Nokia suurendab turuosa praeguselt 39 protsendilt 39,2-le.

"Mõned kompaniid võtavad odava hinnaklassi segmendist raha ära, jättes turu Nokiale valla," selgitas Reutersile investeerimisfirma Global Crown Capital analüütik Pablo Perez-Fernandez.

Nokia kasumimarginaal põhitegevusest langes eelmise aasta kolmandas kvartalis 15,8 protsendile, võrrelduna konkurentide Samsungi ja LG 7,3 ning 11,5 protsendiga. Sony Ericssonile ning Motorolale tõi mobiiltelefonide tootmine siis kahjumit.

Selle aasta uudised ei ole olnud rõõmustavad. Suuruselt kolmas tootja Sony Ericsson teatas 261 miljoni euro suurusest maksueelsest kahjumist ning kehvast perspektiivist eriti selle aasta esimeses kvartalis. Ka Motorola hoiatas, et sai neljandas kvartalis kahjumit ning koondab 4000 töötajat ehk 6 protsenti personalist.

Eile tuli uudis, et mobiiltelefonide müük Soomes kukkus hulgimüüjate andmetel 19 protsenti ning telefonide hulgihinnad kukkusid keskmiselt 132 eurole, võrrelduna 171 euroga aasta tagasi.

Autor omab Nokia aktsiaid.

Vaata ka Äripäeva paberväljaannet.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474