23. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Saksa gaasiärimees: Läänemeri on usaldusväärseim gaasi transiitmaa

Ühe suurema Saksa gaasijaotusfirma Wingas juhi Rainer Zehle sõnul on Nord Streami projekt innovaatiline, Euroopa oma ning eelkõige vältimatult vajalik, viidates ebausaldusväärsele Ukrainale.

Zehle esines eile Berliinis ajalehe Handelsblatt aastakonverentsil, vahendas RIA Novosti. Tema arvates peaks viimaste nädalate sündmused seoses Vene gaasi transiidiga läbi Ukraina vabastama Rootsi, Poola ja Baltimaade esindajad viimastest kahtlustest ja lõplikult veenma neid, et “Euroopa Liidu otseühendus Siberi maagaasimaardlatega on elukindlustus.”

“Tarnekatkestusi - võtmesõna on siin Ukraina - saab kompenseerida täiendavate gaasijuhtmete abil. Seepärast tahamegi Saksamaa ja Euroopa otsest ligipääsu Siberi gaasile. Daamid ja härrad, kõige usaldusväärsem gaasitransiidi riik on Läänemeri.”

Zehle märkis ka, et lisaks täiendavale gaasitranspordi võimalusele tähendab juhtme ehitus ja selle hilisem ekspluatatsioon suuri investeeringuid, see aga aitab kaasa üleilmse finantskriisi mõjude ületamisele.

Gaasijuhtme esimese järgu võimsusega 27,5 mld m3 aastas käikulaskmine on määratud järgmisse aastasse, sama suurel teisel järgul 2012. aastasse. 51% aktsiate omanik on Gazprom, vähemusosalus jaguneb kahe Saksa ja ühe Hollandi firma vahel.

Juhtme kaudu eksporditava gaasi põhiallikas on maardla Siberis Jamali-Neenetsi autonoomses ringkonnas, tarbijad eelkõige Saksamaal, Suurbritannias, Hollandis, Prantsusmaal ja Taanis.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474