24. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Luksuskinnisvara arendamata, 636 miljonit läinud

Kuus peagi süüpinki jõudvat California meest korjasid rohkem kui 1000 kannatanult viie aasta jooksul eksklusiivse kinnisvara arendamiseks 52 mln dollarit (636 mln krooni), mille eest elasid hulga aega mõnusasti ega arendanud midagi.

Inimeste kaotusi ja ühtlasi petiste kõrget lendu näitab Eesti rahas poole miljoni ringis keskmine kahjusumma kannatanu kohta. California prokuröri Jerry Browni ametkonna teatel jäeti investeerimispettusega rahast ilma üle 1000 inimese, kirjutas täna Los Angeles Times.

„Väga tõsine juhtum, ebatavaliselt suur pettus,“ kommenteeris Brown. Carolina Developmenti nimeline ettevõte tegutses 2001. a augustist 2006. a veebruarini, mil võimud asjale lõpu tegid. Esitletav äriidee oli ehitada tuntud tegelaste poolt Orange maakonnas rajatavate golfiväljakute kõrvale luksuslikke puhkekeskusi ja elurajoone.

Tegelikult ei olnud reklaamvoldikuis näopiltidega esitletud lugupeetavail tegelastel skeemiga mingit seost. Varajastele investeerijatele lubati suurt tulu ettevõtte viimisel börsile. Praegusele kriminaalasjale eelnes väärtpaberi- ja börsijärelevalve (SEC) algatatud tsiviilasi ettevõtmise taga olnud isikute vastu.

2007. a mõisteti Carolina presidendilt Lambert Vander Tuigilt välja 29,2 mln dollarit (357 mln krooni) ja aspresident Jonathan Carmanilt 2,1 mln dollarit (25,7 mln krooni). Mõlemad mehed vahistati sel neljapäeval koos kahe kaasosalisega. Ühel petturite grupi liikmel on kohustus määratud ajal võimude käsutusse ilmuda, üks on jooksus.

Trellide tagant pääsemiseks tuleks presidendil ja asepresidendil kummalgi kautsjoniks maksta 52 mln dollarit ehk kogu kahjusumma, teiste vangistatud meeste kautsjonisummad on paar miljonit dollarit.

Kahtlusalused on vanuses 43-50 aastat. Väidetavalt toimetasid Vander Tuig ja Carman kogu rahast 24 mln dollarit otse kõrvale isiklikku kasutusse. Osa rahast kulus esimestele investeerijatele „tuluosa“ väljamaksmiseks, see raha tuli tegelikult hiljem liitunute käest. Ajalooliselt on selline tegevus jäänud majandusõpikuisse Ponzi skeemi nime all.

Caroline Development omas tõesti mingil hulgal maad ja muud vara, SEC kohtus rahuldatud hagi kohaselt oli vara aga räigelt üle hinnatud. Tuleb märkida, et tugevalt üle hinnatud oli vara juba enne kinnisvarakrahhi olnud turu hinnataseme juures.

SEC töötajate teatel olid Vander Tuig ja Carman Saddlebacki koguduse liikmed ning värbasid oma investeerimisprojekti müüma inimesi, kes osalesid kiriku sõltuvushaigete rehabilitatsiooniprogrammis. Ühtlasi levitasid nad potentsiaalsete investorite seas Saddlebacki kirikuõpetaja Rick Warreni bestsellerit „Eesmärgistatud elu“.

Warren on tuntud kirikutegelane, kes mõned päevad tagasi oli ka president Obama ametissepühitsemisel õnnistamas. Ta ütles, et pole üllatunud, kui keegi püüab üle 30 mln eksemplarist raamatut omakasu nimel levitada.

Ametivõimud tegelevad ettevõtte likvideerimisel järele jääva vara jagamise küsimustega. Enamus investoreist võib igast investeeritud dollarist tagasi saada 18 senti. Inimesed, kel õnnestus ettevõttest raha varem välja võtta või kes said boonust uute investeerijate värbamise pealt, saavad vähem. Kuus korraldajat lähevad kohtu alla suuremahulise varguse ja väärtpaberipettuse paragrahvide alusel.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474