26. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Onix Invest sipleb võlakoorma all

Äripäeva rikaste topis figureerinud Kalmer Kriisa ja Raoul Juhansoni kinnisvara arendamisega tegeleval ettevõttel Onix Investil lasuvad võlad nii riigi kui pankade ees.

Maksu- ja tolliameti kinnitusel jääb Onix Investi võlg veidi alla miljoni krooni. Maksmata on kinnipeetud- ja erijuhtude tulumaks, käibemaks, maamaks, sotsiaalmaks jms.

Samuti on ettevõttel Krediidiinfo andmeil neli võlga pankade ees. Neist üks on üle miljoni krooni suuruses summas ja kolm vahemikus 0,2-1 miljonit krooni. Väiksemad võlad on Hansa Inkasso, Multivara Transpordi ja Lions Group 2 ees.

Onix Investist õnnestus pärast enam kui nädal kestnud kommentaarijahti saada Kalmer Kriisa vastus, et maksuvõlgadega tegeletakse. "Jaanuarikuu lõpp on olnud aktiivne, vormistamisel on viie korteri müük. Loodame, et tekkinud olukord laheneb positiivselt," kinnitas ta, viibides enda sõnul komandeeringus.

Millest on võlad tekkinud ning mis saab ettevõttest edasi või kas raskused on seotud ka Vene nn kottedžiküla projektiga (Promzhilstroy OOO), aripaev.ee-l Kriisa käest vastust saada ei õnnestunud.

Onixi Investi koostööpartner, arhitektuuribüroo Põldme OÜ suuromanik Janno Põldme ütles aripaev.ee-le, et halbu kogemusi tal Onix Investiga pole, ka mitte ajast, kui arhitektuuribüroo neile viimaseid töid tegi. "Viimased projektid, mis tehti – nende eest tasumisel oli kõik korras," rääkis Põldme.

Samuti tunnistas arhitektuuribüroo omanik, et koostöö Onix Investi ja Põldme OÜ vahel jätkub, kuigi momendil ühtegi konkreetset projekti töös ei ole.

Operaatoritega ehitusmasinate rentimisele spetsialiseerunud Multivara Transport OÜ suuromanik Arno Tali kinnitas, et Onix Investi võlg nende eest tekkis hiljuti. "Enne seda on Onix Invest korrektselt maksnud," lisas ta. Tali kinnitas, et ka grupi teise ettevõtte ja Onix Investi vahelises koostöös on alati kõik korrektselt tasutud saanud.

2006. ja 2007. aastal võeti Onix Investist 5,4 ja 4,1 miljonit krooni dividende. Kinnitamata andmeil taheti eelmise aasta eest võtta dividende kuni 11 miljonit krooni, kuid kas see ka tõeks saab, pole veel teada.

Detsembris 2007 suurendas Onix Invest oma osalust Vene nn kottedžiküla projektis 30%-lt 45%ni, makstes osaluse eest 27 miljonit krooni. Eelmise aasta esimeses kvartalis oli Onix Investi osalus antud Vene arendusprojektis kasvanud 80%ni.

2007. aastal oli Onix Invest Äripäeva Eesti Edukate ettevõtete Top 100s 14. kohal. Praegu müüb ettevõte kortereid kahes kolmekorruselises majas Pirita linnaosas Tohu tänaval ja Lasnamäel asuvas 16korruselises tornmajas Pallasti tänaval.

Viimases Äripäeva Rikaste TOPis oli Kalmer Kriisa 242 miljoni krooni suuruse varandusega 163. kohal ja Raoul Juhanson 240 miljoni krooniga kohe tema järel.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474