3. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraturgu valitsevad sundmüügid

Sundmüügid ampsavad USAs suure protsendi kinnisvara müügist.

USA kinnisvarahinnad on kokku kukkunud ning sundmüügid moodustavad sealsel turul suure osa käibest, näitas CNNis avaldatud Zillow.com-i raport. Peaaegu 20% kõikidest USA kinnisvaratehingutest moodustasid eelmisel aastal pankade poolt sundmüüki pandud kinnisvara. 11% müükidest (short sale) moodustas vara, mille väärtus oli kukkunud rohkem kui selle peale võetud laen.

Californias Maderas on selliste müükide protsent kõige suurem. 54,6% kõigist tehingutest moodustasid sundmüügid ning 3,4% "lühikeseks müügid". Californias Mercedis moodustavad sundmüügid 53,4% ning "lühikeseks müügid" 4,8%. Lähedal asuvas Stocktonis moodustasid kõikidest tehingutest sundmüügid 51,1% ning "lühikeseks müügid" 5,4%.

Umbes 3,3 triljonit dollarit haihtus 2008. aastal kodude väärtustustest, millest 1,4 triljonit dollarit kadus ainuüksi eelmise aasta viimases kvartalis. Kokku kadus alates 2005. aastast alates kinnisvara väärtusi 6 triljoni dollari ulatuses. Kinnisvara kukkumine on viinud aga võlgnikud raskesse seisu, sest on väga haavatavad sundmüükidele ning võivad oma kodust ilma jääda. Paljud laenajad ei anna ka rohkem võlga kui palju maksab võlasoovija vara, mistõttu on refinantseerimine raskendatud.

USAs on nüüd 17,6% kõikidest kodudest niiöelda "vee all", mis tähendab, et laenaja võlg on suurem kui tema kinnisvara väärtus. Zillowi andmetel on 41,2% hüpoteekidest "vee all", mis soetatud viimasel viiel aastal.

Las Vegases on olukord kõige hullem, kus 61,4% kõikidest kodudest on niiöelda "vee all."

Kui nii paljud kodud on oluliselt vähem väärt kui omaniku võlad, toob see kaasa massilise omanike varade müügi. Kuid need tehingud võtavad kaua aega, sest laenajad ei suuda kõiki tehinguid kiiresti teostada, kuna taotlusi on palju. See tähendab, et lühikeseks müügi taotlused võivad võtta väga kaua aega.

Näitena üritas Phoenixis Curtis Johnson müüa oma panditud vara, kuna ei suutnud enam seda endale lubada. Ta leidis ostja 183 000 dollari eest ning sai laenajalt nõusoleku. Omanik kolis välja nagu kord ja kohus, leidis uue eluaseme ning alustas uut elu. Kuid laenaja taganes oma nõusolekust ning hüpoteek läks üle teisele pakkujale, kelle nõusolek võttis kuus nädalat aega. Selle aja peale oli aga potentsiaalne ostja loobunud selle hinnaga ostmisest, sest kinnisvaraturg oli vahepeal veelgi kukkunud. Nad tegid uue pakkumise ja loomulikult madalama ning kõike pidi otsast alustama. Lõpuks selgus, et uue ostja laenaja oli pankrotti läinud ning tehing jäi katki. Selle aja peale oli hind niivõrd alla kukkunud, et kodu läks sundmüüki 139 900 dollari eest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474