16. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Emafirma tõmbas tütarfirma põhja

Tartu Kinnisvaraarenduse OÜ pankrot kaks kuud tagasi on põhjustanud suuri raskusi samasse gruppi kuuluvatele tütarettevõtetele.

Tartu maakohus rahuldas täna kinnisvara vahendusega tegelenud XL Kinnisvara OÜ pankrotiavalduse ning kuulutas ettevõtte maksujõuetuks. Makseraskused on ilmnenud ka samasse ettevõtete gruppi kuuluval TKA Ehituse OÜ-l.

XL Kinnisvara juhatuse liikme ja ühe omaniku Margo Lõhmuse sõnul sattus firma käivitamine 2007. aastal valele ajale ning õieti käima nad seda ei jõudnudki tõmmata. „Raskes seisus on ka meie firma TKA Ehitus,“ tunnistas Lõhmus. „Kui pankrotistunud emafirmast raha ei tule, on ka see firma käpuli.“

Täna avaldatud pankrotimääruse kohaselt ulatuvad XL Kinnisvara võlad 2,8 miljoni kroonini ning vara on firmal 2,2 miljoni krooni eest. „Põhivõlg on pangale,“ täpsustas XL Kinnisvara pankrotihaldur Einar Vallandi. Tema sõnul võtsid XL Kinnisvara omanikud pangast laenu ning ostsid Tartus Tähe tänavas asuvas hoones büroopinna. „Täna ei maksa see pind vist isegi enam nii palju, et pank laenuraha tagasi saaks,“ lisas Vallandi.

XL Kinnisvara oli mõeldud emafirma Tartu Kinnisvaraarenduse objektide müümiseks. Tartu Kinnisvaraarendus on rajanud mitmeid kortermaju Tartus, viimati valmisid ridaelamud Ihastes ja eramud Tartu lähedal Kõrvekülas.

Eufooria lainel asjad liiga suurelt ette võtnud Tartu Kinnisvaraarendus ei suutnud majade ehitamiseks saadud pangalaenu kinnisvarabuumi lõppedes enam tagasi maksta ning Tartu maakohus kuulutas ettevõtte läinud aasta 30. detsembril pankrotistunuks. Tartu Kinnisvaraarenduse pankrotihalduri Sirje Taela andmeil on firmal kohustusi 31 miljoni krooni eest.

Tartu Kinnisvaraarenduse ja TKA Ehituse omanikud on Margo Lõhmus ja Mait Kuusik. XL Kinnisvara osanikeringis on lisaks Lõhmusele ja Kuusele ka Tarmo Hendrikson, kes juhtis aastatel 1995-2005 Arco Vara Tartu bürood.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474