24. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteriühistu juht: kohtusseminekust abi polnud

Mullu väga tõsise rahakriisi läbinud Pelgulinna korteriühistu juht Jaak Juske tunnistas Äripäevale, et kohtusseminekust abi polnud. Võlgnik asus ühistuga hoogsalt vaidlema, võlg aga muudkui kasvas.

Oma blogis ütles sotside ridadesse kuuluv Juske, et tema väikese ühistu jaoks muutis asja kriitiliseks eelkõige kolme korteri kommunaalteenuste võlg. "Kohtusseminekust oli väha abi, sest võlgnik vaidlustas meie hagi ja asi jäi venima, võlg aga suurenes," rääkis Juske Äripäevale.

Võlglase korterites elasid üürnikud, kes omanikule kommunaalteenuste kasutamise eest korralikult maksid, kuid majanduslikesse raskustesse sattunud ärimees kustutas selle rahaga ilmselt oma teisi tulekahjusid.

"Ühistu oleks võinud võlgnikel elektri võla tekkimisel kohe kinni keerata, sest tegu on sisuliselt vargusega. Kuna aga lüliti asub koridoris, oleksid võlakorterite üürnikud voolu kohe uuesti sisse lülitanud ja valuri palkamiseks ühistul raha ei olnud," selgitas Juske. "Samas polnud üürnikud milleski süüdi, üürnikud tasusid omanikule, korterite omanik ei kandnud aga ühistu arvele sentigi. Ja ühistu ees on vastutav korteri omanik."

Selle aasta 1. jaanuarist tõusid hagide riigilõivud hüppeliselt. "Suurem riigilõiv nõuab niigi raskustes ühistult lisaraha," kommenteeris Juske suurenenud kulutuste mõju. "Meie tegime erakorralise makse. Nüüd, kui võlg tagasi saadud, tegime tasaarvelduse."

"Positiivne külg on selles, et koos on maja odavam hallata. Samas tekib tõsine probleem, kui osade korterite omanikud võlgu jäävad, mistõttu kannatavad ka need, kes oma arved korralikult tasunud on," võttis Juske korteriühistu problemaatika kokku.

Tallinna linna elamumajandusamet valmistab ette korteriühistute toetamise kava, kuid see saab täpsemad piirjooned ilmselt alles lähikuudel. Korteriühistute makseraskuste teema tõusetus Mustamäe linnaosa halduskogus, sest selle piirkonna korteriühistud on majanduskriisile viidates linnalt abi palunud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474