25. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Ehitus: me ei kärbi töötajate palku 30%

Eesti Ehitus teatas täna vastuseks Postimehes ja refereerituna ka aripaev.ee- s ilmunud artiklile „Eesti Ehituse tütar koorib tütretütarde palgast kolmandiku“, et päris nii see ei ole ja 30% vähendatakse kogu kulubaasi.

Tänane Postimees kirjutas, et Eesti Ehituse kontserni teede-ehitaja Aspi loodab koorida oma tütarfirmade töötajailt kolmandiku palgast, ehkki lepingud teede hooldamiseks ja ehituseks on firmadel jätkuvalt olemas. Kuigi Aspi juhatuse 18. veebruari otsus pani ettevõttele formaalselt kohustuse tütarfirmade AS Järva Teed ja OÜ Hiiu Teed töötajatega palga vähendamise üle läbirääkimistele asuda, kirjutas sama otsus läbirääkimiste tulemuse juba ette. Nii on Aspi juhatus otsustanud, et ülehomsest loobuvad infotehnoloogia- ja personalitöötajad 15 ning töölised 30 protsendist palgast.

Järgneb Eesti Ehituse juhatuse esimehe Jaano Vingi kommentaar:

Arvestades üha pingestuvat olukorda ehitusturul ja majanduses on AS Eesti Ehitus nõukogu ja juhatus veendunud, et lähiaastatel kümnetes protsentides kahanevad ehitusmahud sunnivad meid juba täna tegema konkreetseid otsuseid ja samme, et meie ettevõtet halvenevaks olukorraks kindlustada ka pikemas perspektiivis.

Seetõttu on otsustatud kogu AS Eesti Ehitus kontsernis, mitte üksnes ASPI -is, suunata tähelepanu tervikuna kogu kulubaasi jõulisele vähendamisele keskmiselt kuni 30%. See tähendab tõepoolest ka läbirääkimisi töötajatega palkade ja soodustuste vähendamiseks. Kokkuhoid ei puuduta seejuures mitte üksnes reatöötajaid, vaid solidaarsuse põhimõttest tulenevalt kõiki, sealhulgas ka ettevõtete juhatuste liikmeid.

AS ASPI tütarettevõtetest Järva Teed ja Hiiu Teed rääkides peame vajalikuks mainida, et tegemist on tõepoolest igati tublide ettevõtetega, kes teenisid aastatel 2005-2007 kontsernile kokku 37,6 miljonit krooni (mitte 400 miljonit nagu kirjutab Postimees) puhaskasumit. Küll aga tuleb täpsuse huvides ka lisada, et nö garanteeritud riiklike tellimuse osa jäi mainitud summast siiski 15-20% suurusjärku. Ülejäänud osa tuli avatud turult koostöös emaettevõttega ASPI ning teiste EE kontserni kuuluvate firmadega.

Nii ettevõtete juhid kui töötajadki peavad täna vaatama ja tegutsema ikka ettepoole suunatult, et tulevikus tihenevas konkurentsis ellu jääda ning selles valulises protsessis tõdemused möödunud headest aegadest meid kahjuks edasi ei aita.

Läbirääkimised töötajate ning transpordi ametiühingu esindajatega alles algasid ning vastavalt senistele kokkulepetele ka jätkuvad. AS ASPI ja OÜ Järva Teed juhatused teevad omalt poolt kõik, et kogu kaasnev temaatika saaks objektiivselt töötajateni viidud ja et leiaksime lahendused, kuidas tagada võimalikult suurele hulgale töötajaskonnale töö ka edaspidi. Samas on kahju, et selliseid ettevõtte ning töötajate jaoks väga raskeid teemasid püütakse lahendada emotsionaalsete loosungitega ajalehtede veergudel, aga mitte sisuliselt argumenteerides läbirääkimiste laua taga.

Meie oleme otsustanud liikuda kulude kokkuhoiu teed läbi ettevõtet läbiva solidaarse vastutuse ning teeme endast oleneva, et võimalikult suur hulk (kahjuks mitte kõik) meie töötajaid ei leiaks ennast ühel päeval olukorrast, kus koondamisteade on karm reaalsus.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474