5. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara radikaalne samm

Arco Vara hindas neljandas kvartalis ettevõttele kuuluvaid kinnistuid alla ühe miljardi krooni väärtuses, põhjendades seda drastilise keskkonna muutusega kinnisvaraturul ja konservatiivsema juhtkonnaga.

"Vara väärtus on praegu oluliselt lähedamal reaalsusele, kui oli enne seda," kommenteeris Arvo Vara juhatuse esimees Lembit Tampere. Tema sõnul on kinnisvara 2 miljardilt ühele allahindluse põhjuseks keskkonna drastiline muutus, aga ka konservatiivsem juhtkond.

Ta põhjendas, et kriis võttis just viimases kvartalis oluliselt suurema pöörde. "Teisest küljest polnud me piisavalt agressiivselt esimese kolme kvartali jooksul varasid alla hinnanud," märkis Arco Vara juht. Ta lisas, et järgmisel aastal ei hakka nad sama suurt allahindlust tegema. "Me ei saagi seda teha," tõdes ta.

Tampere tuli Arco Varasse mullu 26. augustil ja eelnevate juhatuste allahindlusi ta kommenteerida ei oska.

Äripäev kirjutas 2007. aasta suvel, et Arco Vara hindas börsile mineku eel oma kinnisvaraprojekte 400 miljoni krooni võrra üles. 2007. aasta suvel märkisid Arco Vara aktsiaid teiste hulgas SEB fondid, kes nüüd selle investeeringuga rahul ei ole.

"Endale peeglisse vaadates võib öelda, et Arco Vara näol polnud tegemist hea investeeringuga. Aga ma tahaks näha neid horde, kes on viimase kahe aasta jooksul ainult õnnestunud investeeringuid teinud," ütles SEB Ida-Euroopa investeeringute juht Sven Kunsing.

LHV analüütik: külm dušš investorite jaoks

LHV analüütiku Henri Adamsi sõnul oli Arco Vara kinnisvara väärtuse suur allhindlus jahmatav. "Teisipäevaõhtune Arco Vara börsiteade, milles teavitati varade allahindamisest ligi 1,2 miljardi krooni väärtuses, oli investoritele kui külm dušš," ütles Adams.

"Arvestades kinnisvaraturu väga kehva olukorda ning fakti, et antud sektor on koos finantssektoriga käesolevas kriisis üks suuremaid kannatajaid, oli selge, et tõsisemad allahindamised on ees. Siiski kahtlen, kas keegi tegelikult sellist numbrit ette kujutas," lisas ta.

Kunsing lisas, et Arco Vara allahindluskahjum on numbrina küll suur, aga see pole rahavooline, vaid raamatupidamislik. Adamsi sõnul näitab see saamata jäänud tulu.

Adamsi hinnangul peab Arco tänavu jätkama kulutuste jõulist piiramist. "Võtmesõnaks käesoleval aastal saab rahavoogude juhtimine, kuna Arco lühiajalised kohustused ületavad praegu bilansis olevat raha ja lühiajalisi finantsinvesteeringuid."

Kolmandas kvartalis oli allahindlus vaid 62 mln

2008. aasta kolmandas kvartalis hindas Arco Vara kinnisvara alla vaid 62 miljoni võrra võrreldes miljardilise allahindlusega neljanda kvartali aruandluses, mis läheb erinevalt kolmanda kvartali aruandest ka auditeerimisele.

Finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kesler ütles aga, et börsiettevõte peab igal bilansipäeval õiglase väärtuse välja tooma, juhul kui ta soovib varasid õiglases väärtsuses kajastada. "Meie, lähtudes seadusest, üldjuhul peame aastast auditeerimist piisavaks. Üksikuid emitente hetkel eraldi rõhutada ei sooviks," vastas Kesler küsimusele, kas praegune audiitorkontroll on piisav garantii investoritele, et saada pidevalt täpset infot börsiettevõtte majandusseisust

Arco Vara jättis 2008. aasta neljanda kvartali aruande tähtajaks esitamata.

KommentaarArvo Nõges, Arco Vara väiekaktsionär

Oleksin oodanud, et nad oleksid õigel ajal esitanud tulemused koos vajalike allahindlustega, sellega oleks hoidnud ära hulga ebakindlust.

Arco Vara turuhind on endiselt kolm korda odavam kui aktsia raamatupidamislik väärtus. Või isegi rohkem. Turu arvates peaks/võiks Arco Vara oma investeeringuid kordades alla hindama, et turuhind oleks õiglane. Või aktsia hind peaks vastavalt tõusma.

Arvan, et Arco Vara on pikaajaliselt väga hea investeerimisobjekt, mille lühiajaline väljavaade on väga riskantne, kuid mitte lootusetu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474