6. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti mõjukate TOP 100: suhted otsustavad kõik

Maadevahetusskandaalis rapsida saanud ning avalikkuse ees Merko Ehituse juhtimisest taandunud ehitusettevõtja Toomas Annus on tänu oma suhetevõrgustikule Eesti mõjukaim inimene. Vaata allpool ka kõiki ülejäänud Eesti mõjukaid.

"Kahetsusväärsel kombel on Äripäev oma analüüsiga Eesti tegelikust elust sama kaugel kui Maa Kuust. Ja kaugeneb üha," ütleb Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus oma võidu kohta Eesti mõjukate edetabelis.

Arvamus, et Annus on viimase aastaga oma mõju Eestis kaotanud, osutub ekslikuks, kui kaardistada tema erinevad sidemed Harvardi ülikoolis välja töötatud sotsiaalseid seoseid analüüsiva programmi Ucinet abil.

Annus seljatas kahks tipp-poliitikut ja oma head tuttavat: Tallinna linnapea Edgar Savisaare ja peaminister Andrus Ansipi.

Võitjal on kõige mõjukamad tuttavad ja äripartnerid

Äripäeva mõjukate TOP on koostatud inimeste omavahaliste sidemete järgi. Võidab see, kellel on kõige mõjukamad tuttavad ja äripartnerid. Kuidas keegi oma sotsiaalset kapitali kasutab, on juba tema teha. Eestis on raske leida poliitilises ja ärieliidis inimesi, kellega Toomas Annus poleks kokku puutunud.

Sidemete võrgustikus peaminister Andrus Ansipit edastanud Edgar Savisaar lausub, et teoreetiliselt võib Äripäeva mõjukate esikümme olla põhjendatud, aga praktilist väärtust ta nendel skeemidel ei näe.

Savisaar: minu tegelikku võrgustikku meedia ei tea

Savisaar siiski möönab, et ajakirjandus pole tema tegelikke võrgustikke kajastanud. "Neid inimesi on väga vähe, kes teavad minu isiklike suhete tegelikku võrgustikku. See, mis välja pakutakse, on pealiskaudne ja lünklik," väidab Savisaar, lisades, et ajakirjanduses välja käidavad skeemid tema seostest on spekulatiivsed ja subjektiivsed.

Ta põhjendab seda sellega, et üldiselt püüab iga inimene, kuitahes kõrgel või madalal positsioonil ta ka ei asu, hoida isiklikke, aga samavõrra ka poliitilisi, majanduslikke ja muid sidemeid oma privaatväljas. Välja arvatud väga edevad inimesed, kelle hulka kuulub nii poliitikuid, ärimehi, kui ka nn avaliku elu tegelasi. Nemad afišeerivad oma sidemeid isegi siis, kui need tõele ei vasta.

"Samamoodi on mõnele tibile oluline, millisel Kroonika leheküljel ja mis vormis teda on kujutatud. Võib-olla kõditab see mõne inimese enesetunnet ja parandab enesehinnangut?" küsib Savisaar retooriliselt.

Peaminister mõjukate seas kolmandal kohalÄriliste sidemete kvaliteeti ja hulka arvestades tuli kolmandale kohale peaminister Andrus Ansip. Paljuski seetõttu, et koostatud edetabelisse on sisestatud ka nn telefoniõigused ehk ärimeeste toetused erakondadele.

Näiteks on Ansipil niimoodi side Eesti Ehituse suuromaniku Toomas Lumaniga, kes on Reformierakonna kõige stabiilsem toetaja. Ansipil endal ei olnud aga aega või tahtmist oma mõjukuse positsiooni kommenteerida.

Ansipist ja Annusest suhtlemisaltim oli esikolmikust esimesena välja jäänud ettevõtja Urmas Sõõrumaa. "Need ebetabelid, näiteks ka Äripäeva rikaste TOP, ei saagi kõigi jaoks ühtemoodi täpsed olla. Nii võib nende puhul küll norida, aga üldiselt selline jäme keskmine peab paika. Ja eks see läheb igal aastal täpsemaks," ütleb Sõõrumaa.

Praeguse tabeli osas on Sõõrumaa skeptiline seetõttu, et tegevpoliitikud veelgi kõrgemal ei ole, kuna nemad on üle kõige. "Kuidas Toomas Annus saab Ansipist ja Savisaarest eespool olla ja kuidas mina kohe nende järel saan olla? No ma saan veel aru, kui ma ettevõtjatest ees olen," imestab Sõõrumaa. Mehe sõnul teeb inimese mõjukaks tema isiksus. "See, kas ta on lasteaias, koolipingis või terves riigis kellegi jaoks autoriteediks," ja toob näiteks kadunud Aadu Luukase.

"Kui Aadu Luukas rääkima hakkas, siis oleks loomulik, et kogu saal teda üldse ei kuulaks, kuna ta rääkis nii vaikselt. Tegelikkuses oli vastupidi. Kõik vaikisid ja kuulasid teda. Ju siis oli, mida kuulata," meenutab Sõõrumaa.

Viienda koha saanud endine riigiametnik ja praegune reeder Enn Pant märgib oma meediaesindaja kaudu, et seekord ta oma tulemust ei kommenteeri.

Annus võttis üllatusvõidu

Toomas Annuse võit mõjukate inimeste TOPis tuli lugejatele üllatusena. Äripäeva lugejate seas tehtud küsitlus näitas, et Toomas Annust peab Eesti mõjukaimaks inimeseks ainult 3,7 protsenti vastanutest.

Keeruline on aga leida äriliidrite ja tipp-poliitikute seast inimest, kel poleks olnud kokkupuudet Annusega. Annuse osalusega E.L.L. Kinnisvaral on hotellialane ühisfirma Ain Hanschmidtile, Enn Pandile ja Kalev Järvelillele kuuluva Infortariga.

Samuti on tal kokkupuude Eesti elu oluliselt mõjutava Hansapanga loojate grupiga. Näiteks möödunud aastast on ettevõtja Olari Taal ja Hansapanga eksjuht Indrek Neivelt Annuse enamusosalusega Merko Ehituse nõukogus ning aitavad firma mainekõverat üles sikutada.

Poliitilistest seostest on Annus sponsoreerinud hea tuttava Edgar Savisaare raamatu "Peaminister" kirjastamist. E.L.L. Kinnisvara ja Urmas Sõõrumaale kuuluva U.S. Invest tütarfirma OÜ Rannailu on laenanud Keskerakonnale miljoneid kroone. Praeguseks on partei võla tasunud.

Annusel on olnud ka kokkupuuteid teise leeriga ehk peaminister Andrus Ansipiga. Ansip osales 2007. aasta lõpus Merko Ehituse talveseminaril. Peaministri samm üllatas, sest samal ajal olid Merko kohal tõsised kahtlustused.

Ehitusettevõtjale kahjulike tagajärgedega seosed Villu Reiljaniga on kõigile teada.

Kolmel aastal järjest Äripäeva rikaste TOPi võitnud Annusel on ärilisi suhteid ka nendega, keda peetakse pigem Annuse vaenlasteks. Näiteks on E.L.L. Kinnisvaral ühine arendusprojekt Lasnamäel Toomas Lumani suurosalusega Nordeconiga, mis praeguseks on küll külmutatud.

Eelmisel aastal üritas Luman Merko Ehituse jagunemist ära kasutada ja konkurendi riigihangetelt välja puksida. Ehitajate seas liigub sellest perioodist väidetavalt tõestisündinud anekdootlik lugu, mis on järgmine: "Kui Eesti Ehitus tõrjus Merkot riigihangetelt, oli Lumanil koosolek. Helistab Annus (nad helistavad teineteisele väga harva). Luman: Mul on koosolek, ei saa pikalt rääkida. Annus: Mul polegi midagi pikalt öelda. Lihtsalt - mine ...! (kõne lõpp)".

Must kass on jooksnud läbi ka Annuse ja meediaärimees Hans H. Luige suhetest. Tõenäoliselt on põhjuseks Luige väljaütlemised maadevahetusskandaali aegu ja tähelepanu juhtimine suurte ehitusfirmade võimalikule kokkumängule. Samuti on Annust häirinud Eesti Ekspressis ilmunud paljastused, mida ta peab Luige kättemaksuks ja ei suuda uskuda, et tegemist võib olla nädalalehe ajakirjanike hea tööga.

Seetõttu on Annuse sapises märkuses Äripäevas täna ilmuva mõjukate edetabeli kohta teatud kogus tõtt, sest arvutiprogramm ei välista neid suhteid, mis võivad olla tänaseks päevaks katkenud. Just maadevahetuse skandaali tõttu ei pruugi Annusel kõik ajaloolised sidemed enam töötada, sest osa inimesi on temast distantseerunud või vastupidi - tema nendest.

Edetabel

100 Eesti mõjukaimat inimest1. Toomas Annus2. Edgar Savisaar3. Andrus Ansip4. Urmas Sõõrumaa5. Enn Pant6. Ain Hanschmidt7. Rain Lõhmus8. Toomas Luman9. Oliver Kruuda10. Ivari Padar11. Mart Laar12. Tiina Mõis13. Indrek Neivelt14. Jüri Käo15. Erkki Raasuke16. Hans H. Luik17. Kalev Järvelill18. Heldur Meerits19. Arti Arakas20. Hannes Tamjärv21. Richard Tomingas22. Neinar Seli23. Meelis Milder24. Priit Piilmann25. Jüri Mõis26. Hillar-Peeter Luitsalu27. Margus Kangro28. Joakim Helenius29. Hillar Teder30. Toomas Sildmäe31. Jüri Pihl32. Sandor Liive33. Rein Kilk34. Olari Taal35. Elar Sarapuu36. Vjatšeslav Leedo37. Juhan Parts38. Koit Uus39. Jaanus Otsa40. Andres Lipstok41. Ahti Heinla42. Toivo Annus43. Marcel Vichmann44. Indrek Rahumaa45. Jaan Tallinn46. Endel Siff47. Sven Mansberg48. Rein Lang49. Juhan Kolk50. Anatoli Kanajev51. Andres Koger52. Gunnar Kraft53. Tõnis Palts54. Toomas Hendrik Ilves55. Armin Kõomägi56. Andres Saame57. Enn Veskimägi58. Mati Polli59. Madis Habakuk60. Indrek Prants61. Fjodor Berman62. Raivo Rand63. Armin Karu64. Andres Järving65. Priit Kasesalu66. Villu Reiljan67. Mati Tusov68. Heiti Hääl69. Toivo Ninnas70. Aivar Tuulberg71. Raivo Vare72. Tarmo Sumberg73. Väino Kaldoja74. Enn Kunila75. Ülo Pärnits76. Heldur Karupoeg77. Mart Kadastik78. Guido Sammelselg79. Tiit Vähi80. Gunnar Kobin81. Meelis Atonen82. Kaido Jõeleht83. Aivar Berzin84. Ants Laos85. Gunnar Okk86. Priit Põldoja87. Tõnu Toomik88. Aivar Sõerd89. Jaan Sven Männik90. Siim Kallas91. Jürgen Ligi92. Guido Pärnits93. Olev Schults94. Andres Viisemann95. Peeter Mänd96. Urmas Past97. Märt Vooglaid98. Jaan Korposov99. Margus Reinsalu100. Mart Altvee

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474