9. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kindlustusel looduskatastroofi asemel muud mured

Värske maailma kindlustussektori riskide uuring näitab, et võrreldes ajaga 1,5 aastat tagasi on hinnangud riskidele pea peale pööratud. Aastal 2007 pidasid kindlustusfirmad endi jaoks peamisteks riskideks kindlustustegevuse ülereguleeritust, loodusõnnetusi, kliima soojenemist ja juhtimiskvaliteeti; tänase päeva riskid on oodatult investeeringute tootlikkus, aktsiaturud ning finantskapitali kättesaadavus, teatas PricewaterhouseCoopers.

The Centre for the Study of Financial Innovation ja PricewaterhouseCoopers’i (PwC) avaldatud kindlustussektori riskide uuringus Insurance Banana Skins 2009 loetlevad kindlustusäri praktikud ja valdkonna analüütikud oma peamiste riskidena investeeringute tootlikkust, aktsiaturgude arenguid, finantseerimisvõimalusi, makromajanduse trende ning kindlustustegevuse ülereguleeritust.

Võrreldes 1,5 aastat tagasi tehtud eelmise uuringuga on riskide edetabel suures osas pea peale pööratud: ülemäärased regulatsioonid ja piirangud on langenud esikohalt neljandale kohale, loodusõnnetused teiselt 22.ks, juhtimiskvaliteet kolmandalt 13.ks ning kliima soojenemine neljandalt 28.ks. Oluliselt on vähenenud ka hirm uut tüüpi konkurentsi ees (10.? 32.), kuna kindlustusturg on maailmamajanduse surutises muutunud märgatavalt vähematraktiivseks.

Riskivaldkonnad, mille tähtsus on eelmise uuringuga võrreldes enim suurenenud, on kapitali kättesaadavus (26.? 3.), edasikindlustamise riskid (27.? 7.), aktsiaturgudel toimuv (13.? 2.), keerulised finantsinstrumendid (19.? 8.) ja investeeringute tootlikkus (11.? 1.).

Kui 2007. a arvas 21%, et kindlustussektor on loetletud riskidega hakkama saamiseks hästi ette valmistatud, siis tänavuses uuringus on see suhtarv langenud 4%ni. Nende suhtarv, kes pidas ärivaldkonna valmisolekut kehvaks, oli tõusnud 3%-lt 11%-le.

Uuringut kommenteerinud PwC juhtivaudiitor kindlustusvaldkonnas Stan Nahkori hinnangul on uuringu tulemused küllaltki ootuspärased. Ka Eesti kindlustusettevõtted on olukorras, kus riskide ning nende maandamiseks vajalike tegevuste ümberhindamise kiirus ja tõhusus on avaldanud olulist mõju ettevõtte konkurentsipositsioonile ja majandustulemustele.

.

Uuringus Insurance Banana Skins 2009 osales üle 400 kindlustusfirmade juhi spetsialisti ja analüütiku 39 riigist, täismahus saad seda lugeda siit

Umbes pooled vastanutest paiknevad Suurbritannias, mis annab uuringule küll märkimisväärse kallutatuse, ent seda tasakaalustab asjaolu, et paljude rahvusvaheliste kindlustusettevõtete peakorterid paiknevad just Suurbritannias. Ka ei ole maailmajagude lõikes vastustes näha olulisi erinevusi.

The Centre for the Study of Financial Innovation on mittetulundusühingust mõttekoda, mis uurib rahvusvaheliste finantsturgude arenguid valdkonna praktikute vaatevinklist.

AS PricewaterhouseCoopers omab juurdepääsu ärivaldkonna-spetsiifilisele oskusteabele Eestis ja välisriikides.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474