10. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NCC: lähisajandil kollektiivset hullumeelsust ei tule

Lähima saja aasta jooksul sellist kollektiivset hullumeelsust kinnisvaraturul enam ei tule, ütles NCC Kinnisvara turundusdirektor Heikki Põhi venekeelsele uudisteportaalile dv.ee.

Praegu kinnisvaraturul kujunenud olukorras on peamine potentsiaalset ostjat hinnaga mitte ära hirmutada. Seetõttu kasutavad müüjad mitmesuguseid nippe, et hind visuaalselt väiksem tunduks.

Kinnisvarafirmade liidu tegevdirektori Tõnis Rüütli sõnul on möödas ajad, kui ostjale pakuti kingituseks autot, mööblit ning isegi köögitüdrukut. "Enam ostjaid sellised "kingitused" ei ahvatle,» kinnitas Rüütel.

Tema sõnul on turul märgata uut tendentsi - meelitada ostjaid ligi madala hinnaga. Kui hinda ei ole enam võimalik langetada, siis püütakse jagada see osadeks, et psühholoogiliselt tunduks hind väiksem, või anda kinnisvara rendile edaspidise väljaostuõigusega.

Firmad ei saa korteritest isegi hinnaalandusega lahti, aga soovijad ei saa pangast eluasemelaenu. Sellises olukorras tundub miljon krooni maksev korter vaevalt ahvatlev. Siis pakubki firma korteri rendile edaspidise väljaostuõigusega. Sealjuures arvestatakse rendimakse korteri sissemakseks ning lõpptulemusena korteri hind langeb. Edaspidi on korteris elaval inimesel lihtsam pangalaenu saada.

NCC Kinnisvara turundusdirektor Heikki Põhi kinnitab Rüütli sõnu, et praegu mängib hind kinnisvaraturul olulist rolli. NCC Kinnisvara pakub kortereid hinnaga 99 krooni päevas, mis kokkuvõttes moodustab 30aastase liisinguga ostetud korteri hinna. Põhi ei öelnud, mitu klienti nad sellise hinnapakkumise käigus said. Tema sõnul kampaania just algas.

Põhja prognooside järgi kuni 2011. aastani uusi elamuid ehitama ei hakata - harval juhul lõpetatakse pooleliolevaid ning praegu külmutatud objekte, - kuid korterite ost ikkagi jätkub, kuigi aeglaselt, st uusi kortereid jääb turule aina vähem ning hinnad stabiliseeruvad.

Enam selline kollektiivne hullumeelsus, mida võis jälgida viimastel aastatel kinnisvaraturul, ei kordu, on Põhi veendunud. "Lähima saja aasta jooksul seda kindlasti ei juhtu," usub ta.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474