10. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Võta või jäta! Palk langeb niikuinii!

Tallinna Kaubamaja kontserni juht Raul Puusepp astub täna töötajate ette, teatades neile palkade kärpimisest. Selleks, et töötajad vabatahtlikult Puusepa ettepanekuga nõustuksid, peaks ta koolitaja Mihkel Pärjamäe arvates igal juhul käituma solidaarselt ning endagi palka vähendama.

Raul Puusepp ei soovinud eile õhtul Äripäevale veel konkreetsetest palgakärpe numbritest kontserni piires kõnelda, sest peab just täna palgamuutustest töötajatele rääkima.

"Ma ei tahaks, et nad sellest lehest loevad," lausus ta.

Kolm nädalat tagasi ütles ta intervjuus Äripäevale, et inimesed on praegu nõus loobuma 20-30 protsendist oma sissetulekust.

Uudis tuleb teha teatavaks kõigile töötajatele ühel ajal

"Kindlasti peaks kõik töötajad korraga kokku kutsuma ja neile plaanist niimoodi kõnelema. Ühekaupa ei tasu katsetada. Sel juhul võivad kuulujutud ja põhjendamatud pinged tekkida," soovitas ASi Invicta nõukogu liige, koolitustreener Mihkel Pärjamäe.

Ta peab oluliseks, et palgakärbe puudutaks kõiki töötajaid. "Igal juhul peaks arvestama solidaarsuse printsiipi. Kui palku langetatakse kõigil näiteks 10 protsenti, siis kaotavad kõige enam juhid, kuid neil on ka võimalus headel aegadel kõige rohkem võita," lisas Pärjamäe.

NUMBER vähenevad sel aastal palkade väljamaksed, prognoosis Hansabank Marketsi peaanalüütik Maris Lauri jaanuari lõpus. Keskmise kuupalga reaalkasv on sel aastal -3%.

15%

Eelmisel nädalal töötajatega palgakärpe kõnelustes loodetud tulemuseni jõudnud Ekspress Grupi juhatuse esimees Priit Leito tunnistas, et 1. märtsist alandas kontsern töötajate palkasid.

"Kuivõrd reklaamiturg on kõvasti langenud, siis paratamatult peame üle vaatama ka kulude poole," põhjendas Leito. Ekspress Grupis vähenevad palgad 10 protsenti, välja arvatud nendel, kelle tasu on alla 10 000 krooni. Palga alandamine puudutab kõiki, ka juhatuse liikmeid. Palku langetati tähtajaliselt ehk tänavu 1. märtsist kuni järgmise aasta 1. märtsini. Grupp hoiab niiviisi kokku ligikaudu 25 miljonit krooni.

"Selline käitumine on parem kui suur koondamine, sest võimaldab säilitada toodete ajakirjanduslikku kvaliteeti raskel ajal," lisas Leito.

Rakvere Lihakombinaadis langevad palgad 10%

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul langetavad nemad töötajate palka 1. aprillist 10 protsenti.

"Ma ei saagi kohati aru, miks sellest palgalangetamisest nii suurt numbrit tehakse. On normaalne, et kui majandusel läheb hästi, siis palgad tõusevad. Praegu, kui majandusel läheb kehvasti, siis on normaalne, et ka palgad langevad. Minu arusaamise järgi, need ettevõtted, kes nii toimivad, tahavad olla efektiivsed," rääkis Mere.

Tema sõnul puudutab palgakärbe kõiki 880 töötajat. Firma võidab kokkuhoiust ligi 10 miljonit krooni aastas.

"Tagasiside töötajatelt? Just tulin juhtide koosolekult, kust selgus, et kõik oli väga vaikne ja kohati isegi oodati, et midagi juhtub või tehakse. Kui loed meediat, ajalehti, siis on ju näha, et kõik tegelevad koondamise või palga kärpimisega või panevad üldse uksed kinni," ütles Mere. Ta lisas, et kärbe on tähtajatu, kuid sellest hoolimata ei ole ükski töötaja lahkumisavaldust esitanud.

Liviko juht Janek Kalvi ütles, et nende firmades on palgalangetused toimunud tulemustasude arvel. "Neid inimesi, kelle sissetulekust moodustab olulise osa tulemustasu, on Eestis 220 töötajast umbes 150. Lätis aga on peaaegu kõigi töötajate sissetulek vähenenud," märkis ta.

Olympic Entertainment Group alandas esimeses kvartalis töötajate palka viiendiku võrra. Ettevõtte tegevjuhi Andri Avila sõnul on palga vähendamise järel kontsernist lahkunud paar inimest.

"Esialgne kokkulepe on sõlmitud tähtajaliselt selle aasta lõpuni ning perioodi võimaliku pikenemise üle saab otsustada aasta lõpus sõltuvalt kujunenud olukorrast meie tegevusturgudel," ütles Avila.

Kui enam ei möödu Eestis päevagi ilma, et mõni ettevõte teataks töötajate palkade langetamisest, siis veel kuus kuud tagasi pidasid paljud ettevõtete juhid sellist abinõu mõeldamatuks.

Eelmise aasta septembris Äripäevas toimunud arvamusliidrite vestlusringis pakkus suurärimees Jüri Käo ettevõtjatele ühe päästerõngana just palkade vähendamist ning ütles, et edukad on need, kes selle otsuse teevad esimeste seas.

Toona pälvis Käo oma väljaütlemise pärast palju kriitikat nii töövõtjate kui ka tööandjate käest ning väideti, et see idee pole realistlik, sest juba Eesti seadused seda ei võimalda.

PANE TÄHELE!

Palka saab vähendada ainult poolte kokkuleppel

Tööandja saab palka vähendada vaid kokkuleppel töötajaga.Kui töötaja on nõus talle tehtud ettepanekuga tema palka langetada, siis tuleb vormistada töölepingu muudatus, millele kirjutavad alla tööandja ja töövõtja.

Palkade langetamisel tuleb aga arvestada, et kuupalk ei saa pärast kärbet olla väiksem kui valitsuse kehtestatud palga alammäär. Praegu kehtiv palga alammäär on 4350 krooni.

Kui majanduslikesse raskustesse sattunud tööandja ei saavuta töötajatega kokkulepet palga langetamises, võib ajutise päästerõngana kasutada ka võimalust saata töötajad osaliselt tasustatavale puhkusele või rakendada osalist tööaega.

Seda võimalust saab aga kasutada vaid kuni kolm kuud aastas.

TAUST

Firmad, kus on palgakärbe olnud päevakorral

Teede REV-2 on viidanud, et osa töötajate palk võib väheneda 10%teede-ehitusfirma Aspi juhid soovisid alandada palka 15-30%Schenker on langetanud palka 20%Repo Vabrikutes ulatus maksimaalne palgakärbe 40%niViljandi Aken ja Uks kärpis palka 15-20%KIA Autos vähenes palk 20% osalise tööajaga seoses.YIT Ehitus vähendas töötajate palka 20%Rakvere Lihakombinaat kärbib palka 10%Ekspress Grupp kärbib palka 10% üheks aastaksjne, jne

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474