16. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtkiri: parteiline etendus Teatri Majaga

Äripäev kirjutas kunstiakadeemia varjatud rendidiilist kesklinna majaga 17. veebruaril. Kunstiakadeemia otsingud ajutise ulualuse leidmiseks kuni uue maja valmimiseni olid just õnneliku lõpu leidnud - leping Estonia puiestee 7 hoone omanikfirmaga Teatri Maja oli sõlmitud, firmal jäi vaid remont teha ning uus rentnik saanuks sisse kolida tuleva aasta algusest.

Täna kirjutab Äripäev samast asjast jälle, ehkki juba möödunud korral asjaosalised ise lepingus mingit probleemi ei näinud. Põhjuseks needsamad kaks tõika, miks võtsime kirjutamise ette ka kuu aega tagasi.

Esiteks see, et kunstiakadeemia vassis, et küsis rendipinna leidmiseks pakkumisi. Teiseks, Teatri Maja üks omanik oli Manutendi kaudu Reformierakonna suurtoetaja, reformierakondlane Märt Vooglaid.

Äripäeva hinnangul võib selle tehingu puhul olla tegemist käsi peseb kätt tehinguga. Meie kahtlused parteilisest etendusest said järjekordselt kinnitust möödunud nädalal.

Vooglaid oli lepingu sõlmimise ajaks end omanike seast taandanud, kuid 11. märtsist on Teatri Maja omanikuks tema usaldusisiku Margus Puis läbi osaühingu Gumax (kuulus varem Manutendile, nimeks Manutendi Hotellid). Puis on ka Manutendi Peterburi tütarfirma juht.

Vooglaid oli aastail 2005 ja 2006 kokku toetanud Reformierakonda enam kui 1,8 miljoni krooniga. Kinnisvaraäri on külmunud, ka rendihinnad kukkunud. Ettevõte tegutseb kahjumiga. Vaja oli head rentnikku, kes aitab üle mõõnaajast.

Kunstiakadeemia väited alternatiivsete pakkumiste küsimisest on lükanud tagasi lepingust huvitatud. Näiteks Rävala Kaheksalt sama suurt pinda - 4400 ruutmeetrit - rentides hoidnuks akadeemia aastas kokku kuni 3 miljonit krooni. Nende pakkumine aga lükati tagasi.

Reformierakond väidab, et tegu on kokkulangevusega. Kõrgkoolide rahastamine käib haridusministeeriumi kaudu ja minister hoopis IRList. Ja Signe Kivi ei ole reformierakondlane. Need kaks seika kinnitaksid väidet, kui saaksime eitada Signe Kivi seotust Reformierakonnaga. Kivi oli aktiivne liige 1998-2006 ja loobus sellest vaid rektoriameti tõttu. Lisaks on Reformierakonna liige kunstiakadeemia haldus- ja finantsdirektor Andri Simo.

Selleks, et kunstikants ei jääks ohvriks parteilisele altarile, tuleb tehing kunstiakadeemia ja Teatri Maja vahel tühistada ning korraldada konkurss uue rendipinna leidmiseks. Kivi ütles pärast meie esimese artikli ilmumist, et tehingu saab üles öelda, kui leiduks soodsamaid pakkujaid. Neid ongi. Uus konkurss võib muidugi tähendada seda, et Reformierakonna selle aasta valimiskampaania eelarved jäävad kõhnemaks. See on aga nõrk argument soodsamaJuhtkiri: parteiline etendus Teatri Majaga rendipinna otsimise vastu.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474