18. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: Hiina kinnisvaraarendajad suures hädas

Hiina kinnisvaraarendajad on väga suures hädas, mida näitavad dollarites väljaantud võlakirjade rekordkõrged tootlused.

Kuigi 24 Hiina kinnisvaraarendaja aktsiatest koosnev China Se Shang Property indeks on tõusnud 58 protsenti mulluse 65 protsendise kukkumise järel, vihjavad dollarivõlakirjade kõrged tootlused raskustele. China Propertise 300 mln dollari suuruse emissiooni 9,125 protsendise kupongiga 2014. aasta võlakirjade tootlus oli 45 protsenti. Costal Greenlandi 150 mln dollari suuruse 12 protsendise kupongiga 2012. aasta emissiooni tootluseks oli 85 protsenti, kirjutas Bloomberg.

Võlakirjahinnad ja –tootlused vihjavad selgelt, et Hiina 585 miljardi dollari suurune abiplaan jääb hiljaks arendajate jaoks, mis võivad selleks ajaks olla juba maksujõuetud. Ka Hiinal on probleem langevate kinnisvarahindade näol.

„Arendajad jooksevad rahast tühjaks ja nende maksujõuetuse risk on kasvanud,“ ütles Standard Poor’si analüütik Bei Fu. „Nõrgemad arendajad ei ela nii kaua, et näha abipaketi mõju.“

Eluasemete hinnad 70 Hiina linnas kukkusid veebruaris 1,2 protsenti. Kinnisvara ei kuulu 10 tööstusharu sekka, kuhu läheb Hiina abipaketi raha. Hiina valitsus ei ole andnud teada, et arendajaid päästetaks.

„Me oleme mandri-hiina kinnisvara suhtes päris positiivselt meelestatud, mis on hetkel suhteliselt tavatu vaade,“ ütles JPMorgan Chase aktsiafondijuht Howard Wang. „Need, kes elavad olukorra üle saavad osta maad odavalt ja teha kahe-kolme aastases perspektiivis ulmelisi kasumeid.“

Turuväärtuselt Hiina suurim arendaja China Vanke kärpis mullu hindasid 15 protsenti, et meelitada inimesi eluasemeid ostma. Ettevõtte juht Wang Shi ütles 9. märtsil, et võibolla on juba kinnisvaraturg põhja teinud. Nende müük kasvas veebruaris 150 protsenti.

Suuruselt teise arendaja Poly Real Estate Groupi veebruari müük kolmekordistus kahele miljardile jüaanile ehk 292 mln dollarile. Kummalgi nendest kahest arendajast ei ole välja lastud dollaripõhiseid võlakirju. Poly Real Estate Groupi 4,3 miljardi jüäänise 7% kupongiga 2013. aasta võlakirjade tootlus vähenes veebruari 5,17 protsendilt 4,62 protsendile. Ettevõtte aktsia hind on tänavu tõusnud 57 protsenti, China Vanke oma aga 21 protsenti.

Raha hankimine on arendajatele muutnud väga raskeks. Moody’s kärpis China Propertise krediidireitingu tasemele Caa1, kuna ettevõttel on väga piiratud võimalused saada piisavalt pangalaenu.

Neo-China Land Group ei suutnud jaanuaris maksta kupongi 400 mln dollari suurusele 9,75% kupongiga 2014. aasta võlakirjadele. S P alandas krediidireitingu CCC+ tasemelt D-le. Et aga ettevõte sai kupongi makstud veebruaris, siis tõusis reiting CC-le.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474