24. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Aastateenistus üle poole miljoni

Ametiasutustes, mis on esimestena avalikustanud oma eelmise aasta palganumbrid, töötab kümmekond ametnikku, kes teenisid mullu üle poole miljoni krooni.

Riigiametnike eelmise aasta palgaandmed tuleb seaduse järgi avalikustada 1. aprillil, esimesed ametiasutused on seda juba teinud. Näiteks välisministeeriumi palganumbritest selgub, et kui välisminister Urmas Paeti palk langes aastaga 2,5 protsenti ehk 813 509 kroonile, siis ministeeriumi kantsleri Matti Maasika palk tõusis 138 000 krooni võrra.

Peale kantsleri tõusis 100 000 krooni ringis palk suuremal osal asekantsleritest, peadirektoritest ja suursaadikutest. Osal juhtivatel töötajatel, nagu poliitikadirektor Clyde Kullil ning asekantsler Marina Kaljurannal, palk aga mullu peaaegu kahekordistus.

Palgaandmetest torkas silma, et mitmel juhul moodustasid üle poole palgast lisatasud. Asekantsler Kaja Taela 246 000kroonisest aasta põhipalgast olid lisatasud aga 13 000 krooni võrra suuremadki.

Ministeeriumi pressiesindaja Kersti Luha ütles ministri palganumbri langust kommenteerides, et eelmisel aastal hakati riigiasutuste palgaandmeid avalikustama ühetaolisuse põhimõtte alusel. Seetõttu ei ole aga ministri esindustasud palga hulka arvestatud. "Ka mõjutab aastate lõikes (ministri - toim) erinevat sissetulekut see, kui palju on ministril olnud võimalik ühe või teise aasta jooksul puhata," lisas ta. Ülejäänud palganumbreid lubas ministeerium kommenteerida täna.

Välisministeeriumi töötajate hulgas on Urmas Paeti ja Matti Maasika kõrval veel viis juhtivatel kohtadel ametnikku, kes teenis üle poole miljoni krooni aastas. Samas suurusjärgus palk oli ka tööturuameti peadirektori kohusetäitjal Tiina Ormissonil.

Ormisson ütles, et asus ametisse 2005. aastal ja selle aja jooksul on tema palk tõusnud korra. "Palga määrab ministeerium," täpsustas ta.

Ormissoni sõnul on tööturuameti palgad võrreldes teiste riigiasutustega üldiselt madalad ja kuigi mullu palgad veidi tõusid, siis nüüdseks on need hoopis vähenenud. "Meie kinnitatud palgasüsteemi osa oli tulemuspalk, aga seoses selle aasta riigieelarve kärbetega kaotasid meie inimesed selle," tõdes Ormisson.

Sotsiaalkindlustusamet on oma kodulehel avalikustanud kuupalgad, aastapalgad pannakse pressiesindaja Elve Tontsi sõnul üles 1. aprilliks. Andmetest selgub näiteks, et peadirektori Külli Pedaku palk kasvas aastaga 4000 krooni võrra kuus, 44 000 kroonile.

Ameti pressiesindaja lisas, et 2007. aastal oli ameti keskmine palk 9710 ja mullu 10 575 krooni, kasvades seega 8,9 protsenti. Samas vähendati sel aastal ameti töötasufondi 8 protsendi võrra.

Ametiasutuste avalikustatavate palkade kogusummad moodustuvad põhipalgast, lisatasudest ja hüvitistest ning tulemustasudest.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474