27. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Biodiesel Paldiski juht: loodab võlausaldajatele 5-6 aastaga võla tasuda

Saneerimises olev Biodiesel Paldiski loodab võlgnevustega võlausaldajate ees hakkama saada 5-6 aastaga ning aprilli alguses seisma jäänud tootmine uuesti käima lükata.

Biodiesel Paldiski juhatuse liikme Aigar Ojaotsa sõnul mängisid tehase raskustesse sattumisel rolli mitmed ajaliselt kokku langenud halvad asjaolud. „Me teadsime juba siis, kui ehitus veel poole peal oli, et eelarve läheb 50 miljoni krooniga lõhki. Et seda ühe aastaga ära ei maksa, oli selge, aga koos ehitajatega sai tookord otsustatud tehas lõpuni valmis ehitada,“ rääkis Ojaots. Kuna finantsturgudel hakkasid puhuma uued tuuled, ei õnnestunud ka refinantseerimine. Lisaks on ettevõttel SEBst võetud 18 miljoni euro suurune laen.

„On vaja ikka mõned aastad, enne kui nii suured asjad ühele poole saavad. Me oleme kokku pannud sellise kondikava, et me ei kirjuta mitte ühtegi võlgnikku maha ja lepime kokku maksegraafikutes,“ ütles Ojaots. Lõplik saneerimiskava pole veel valmis, kuid esimene mustand näeb ette, et nii pangalaenu tähtaeg kui ehitajatele tasumine läheks 5 – 6 aastase graafiku peale. Kuna vestluse hetkel polnud Ojaotsal ametlikke pabereid käepärast, ei tahtnud ta neisse pilku heitmata öelda, kui suur on võlgnevuste kogusumma. Saneerimiskava esitatakse kohtule kinnitamiseks 28. mail.

Täbarasse olukorda ajas ettevõtte Ojametsa sõnul üledoteeritud Ameerika biodiisel. „USA maksab oma biodiisli tootjatele otsetoetusi 240-400 eurot tonni pealt. See on seadnud Euroopa Liidu tootjad koduturul ebavõrdsesse konkurentsi,“ nentis Ojaots. Kuna Euroopa Komisjon otsustas 13. märtsist 2009 kehtestada kaitsetollid oma tootjate kaitsmiseks, loob see Ojaotsa sõnul võimaluse normaalse turusituatsiooni taastumiseks ning aitab ettevõtte jalgadele tagasi.Lisaks välismaalt sisseostetavale toormele ostis tehas rapsiõli ka Werolilt, kes tarned biodiisli tehasele selle aasta alguses lõpetas. „Kuna tuli järsk kütuse hindade langus, ei tasunud Weroli jaoks toorme müük biodiisli sektorisse enam ära, ja ka meil ei tasunud ära Weroli õlist tootmine. Otsad ei jooksnud kokku,“ nentis Ojaots. Weroligi ees on võlad siiani üleval. Ojaots ütles, et maksegraafikus lepitakse kokku ka Rein Kilgi firmaga ning koostöö loodatavasti jätkub.Viimased poolteist kuud on tehas seisnud, kuid jätkab tarneid. „Me oleme tootnud piisava hulga biodiislit ette. Tehase taaskäivitamist plaanime lähinädalatel,“ ütles Ojaots. Praegu töötavad operaatorid osalise tööajaga, osad töötajad kasutasid aga võimalust võtta välja palgaline puhkus. Ojaotsa sõnul pole keegi töölt ära läinud.Biodiesel Paldiski toodang läheb peamiselt Skandinaaviasse, Leetu ja Poolasse. „See on kiiresti kasvav regioon. Poolas jõustus just aasta alguses kohustuslik biodiisli kasutamise määr, mis tekitas suure täiendava lisanõudluse. 2009. aasta on meil juba tagatud suuremahuliste tarnekokkulepetega – ligi 70% tehase tootmisvõimsusest on kaetud,“ rääkis Ojaots. Kui esimeses kvartalis oli müük planeeritust väiksem, kuna biodiisli turul toimus mahtude langus ja tarnijad kasutasid oma lepingulist optsiooni võtta vähem kaupa kui algselt planeeritud, on teises kvartalis müügimahud tõusnud. „Tänu kaitsetollidele pole mingit hullu hinnarallit ka enam näha ja ehk saab nüüd rahulikult jälle tööd edasi teha,“ avaldas Ojaots lootust.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474