27. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Q Vara avaldas uue saneerimiskava oma kodulehel

Makseraskustesse sattunud kinnisvarafirma Q Vara pani sel nädalal oma kodulehele üles kohendatud ning lihvitud saneerimiskava, mille kohaselt jätkab ettevõte senise ärimudeliga, lükkab hulga kohustusi kaelast maha ning loodab ülejäänute täitmiseks turuolukorra paranemist.

Kui esimese saneerimiskava ligi pääsesid võlausaldajad vaid parooliga, siis uut suure silmapildi alla lingitud saneerimiskava saavad uurida kõik. Samas pole kava juures näha lisasid.

Saneerimiskava link Q Vara kodulehel"Panin saneerimiskava viimase versiooni ilma lisadeta üles www.qvara.ee. Kui soovi, saad selle sealt paroolita kätte. Ei pea susserdama," teatas Q Vara juht Alo Lillepea Äripäeva ajakirjanikule.

Äripäeva küsimustele Lillepea vastanud pole, kuid uus saneerimiskava ütleb, et Q Vara jätkab olemasoleva ärimudeliga. Müügitegevus on kõigil objektidel outsource'itud, müügitehingute lõpliku vormistamise eest vastutab Q Vara müügi projektijuhid. Ka ehitus- ja arendustegevus ostetakse kõikidel objektidel sisse. Ehitusjärgsed garantiitöid teevad Q Vara grupi töötajad.

Kontserni Eesti töötajaskond on kahanenud kaheksa inimeseni, kellest neli töötab emaettevõttes ja teine neli Q Halduses.

Q Vara kodulehe andmetel on suurest meeskonnast järel vaid büroojuhataja Kristina Tkatšenko, juhatuse liige Alo Lillepea, arendus- ja ehitusjuht Ivo Lillepea, müügi- ja turundusjuht Tanel Peeters ning haldusjuht Ulvar Järvepera. Q Ehituse pankroti läbi kaotas töö 36 inimest; büroost sai sule sappa seitse ja haldusfirmast üks töötaja.

Q Vara ümberkujundatavate nõuete maht on näidatud võlanimekirjas, mida firma kodulehel pole. Mitmed võlausaldajad ei ole neile pakutud pisku suutäiega nõustunud. "Nende puhul määrab nõude suuruse kohus," sedastab kinnisvarafirma uues saneerimiskavas.

Saneerimiskava ütleb, et pankade põhinõudeid ja intressinõudeid, mis on tagatud Q Vara varale seatud hüpoteekidega, ei vähendata. Kõigi teise võlausaldajate, välja arvatud investorite, põhinõudeid vähendatakse 50% võrra. Võlgnevustele kohaldatakse 12 kuu pikkust maksepuhkust. Võlakirjainvestorite põhinõudeid vähendatakse 34% võrra.

Võlakirjainvestoritele emiteeritakse Q Vara eelisaktsiaid nominaalväärtusega 4 288 900 krooni. Emiteeritud eelisaktsiad jagunevad võlakirjainvestorite vahel proportsionaalselt lähtuvalt põhinõude suurusest. Eelisaktsiaid saab ka Q Vara praegune juhtkond. Eelisaktsiate tingimused on ära toodud lisas „AS Q Vara eelisaktsiad“, mida kodulehelt ei leia.

Muude investorite nõuet vähendatakse 42% võrra, OÜ Rembratase nõuet aga 100%.

Q Vara praegused aktsiad tühistatakse ja emiteeritakse samas uued aktsiad, mille käigus suureneb aktsiakapital 10 miljonit krooni. Uute lihtaktsiate märkimise eesõigus on 80% ulatuses Novaator Investil (omanikud Carmen Kass ja Jürgen Järvik) või tema poolt näidatud isikul ja 20% ulatuses osaühingul Finantsekspert (omanikud vennad Alo ja Ivo Lillepea), kes võivad lihtaktsiate eest maksta mitterahalise sissemakse üleandmisega. Manöövrid aktsiakapitaliga toimuvad hiljemalt 1. juuniks 2009.

OÜ Novaator Invest või kolmas isik annab Q Varale täiendavat saneerimislaenu summas 12 500 000 krooni. Saneerimislaenu võetakse vastavalt vajadusele, selle tagastamine toimub enne ümberkujundatavate nõuete rahuldamist, intressimäär lepitakse kokku laenuandjaga, kuid see ei tohi olla üle samalaadsete laenude tavapärase intressimäära.

Saneerimiskava kestuseks on endiselt neli aastat. Läti projektide üleminekust neid finantseerinud pangale enam juttu pole. Projektide seis on aga sama nutune kui aasta algul, mil juba valmis ehitatud luksusmaja korteritest oli müüdud vaid üks. Teised projektid olid turuolukorra paranemise ja raha ootuses külmutatud.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474