29. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eksperdid ootavad 2013. aastast suuri muudatusi energiaturul

Lähiaastate muudatused Eesti ja Euroopa Liidu energiaturul loovad täiesti uued tingimused nii sooja- ja elektrienergiaettevõtetele kui ka tarbijaile, selgus tänasel jõujaamade ja kaugkütte ühingu (EJKÜ) aastakonverentsil.

Konverentsil esinenud majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Einari Kiseli sõnul tähendab 2013. aastal teoks saav täielik elektrituru avanemine seda, et Narva Elektrijaamad ei määra enam Eesti sooja- ja elektrihinda. Võrreldes avanenud turu ning heitmekaubanduse reeglite muutustega võib see osutuda isegi liiga kalliks, märkis ta.

"Nendes tingimustes hakkab hinda kujundama hoopis Põhjamaade elektrihind ning oluliseks saab ka see, millistel tingimustel hakkab olema võimalik energia sisseostmine kolmandatest riikidest, näiteks Venemaalt," ütles Kisel.

Ministeeriumi säästva energia talituse juhataja Madis Laaniste rääkis konverentsil energiasäästu sihtprogrammist aastateks 2007-13, mille abil plaanib riik saavutada 9% energia kokkuhoidu võrreldes perioodi 2001-05 keskmise energiatarbimisega. Tema sõnul on aga täna teadmised võimalikest energia kokkuhoiukohtadest ja -meetoditest üsna pealiskaudsed.

"Tänane energiasäästu poliitika keskendub peaasjalikult sellele, et saavutada efektiivsust ettevõtete tasandil. Energiasääst ja -efektiivsus tarbijate tasemel aga ei ole veel piisavalt tähelepanu ja toetust pälvinud," rääkis Laaniste.

EJKÜ juhatuse esimehe Tiit Rahkema sõnul tähendab see elektri- ja soojatootjatele seda, et energiasäästu tulemusel väheneb tarbimine või aeglustub selle kasv ja koos sellega väheneb ka vajalike täiendavate investeeringute maht. "See on sooja- ja elektritootjatele hea sõnum, sest ettevõtjad ei pea enam pidevalt muret tundma täiendava rahastamise otsimise pärast," ütles ta.

EJKÜ aastakonverentsil "Alternatiivid ja valikud energeetikas" käsitletakse tuuma- ja tuuleenergia kasutusvõimalusi, energiasäästu ning energeetika-alase seadusandluse arengut Eestis ja Euroopa Liidus. Jõujaamade ja kaugkütte ühing on 13 aastat tegutsenud suurim ja vanim Eesti energiaettevõtteid ühendav katusorganisatsioon, kuhu kuulub 58 energiaettevõtet.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474