29. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa Komisjon kiidab Balti energialepet

Euroopa Komisjoni energeetikavolinik Andris Piebalgs väljendas heameelt kolme Balti riigi kokkuleppe üle, mis käsitleb nende riikide ja Rootsi elektrivõrkude vastastikuse sidumise projekti.

"Lisaks Balti riikide ja Põhjamaade turgude vahelise elektrikaubanduse arendamisele võimaldab loodav elektrivõrkude ühendus tugevdada ka kolme Balti riigi energiavarustuse kindlust," ütles Piebalgs.

Eesti, Läti ja Leedu peaministrid kirjutasid üleeile alla kokkuleppele, millega alustatakse Balti riikide ja Rootsi elektrivõrkude ühendamist. See on eelmise aasta oktoobris Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso algatatud Balti riikide energiaturgude sidumise kava rakendamisega seotud kõrgetasemelise töörühma tegevuse esimene tulemus.

"Projekt on osa Euroopa majanduse elavdamise energeetikakavast ning pärast seda, kui nõukogu ja Euroopa Parlament on selle vastu võtnud, võib selle jaoks saada vastavate energeetikaprojektide jaoks ette nähtud finantsabi," kinnitas Andris Piebalgs.

Üleeile Vilniuses toimunud Balti riikide tippkohtumisel edastas selle sõnumi Euroopa Komisjoni energeetika ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Matthias Ruete, kes juhib ka Balti riikide energiaturgude sidumise kavaga seotud kõrgetasemelise töörühma tegevust.

Elektrivõrkude sidumine on täielikult kooskõlas komisjoni energiapoliitika strateegilises ülevaates kindlaks määratud prioriteetidega, mille alla kuulub ka nn energiasaarte ühendamine siseturuga. Balti riigid on piirkondlike turgude kontekstis endiselt nn energiasaar ning nende elektrienergia isoleeritus on energiavarustuse kindluse ja energia siseturu nõuetekohase toimimise seisukohast pakiline probleem. Kavandatava sidumise korral ühendatakse Balti riikide elektrivõrk Põhjamaade elektrivõrguga 340 km pikkuse veealuse alalisvoolukaabli ning kahe Leedus ja Rootsis asuva muundurjaama abil.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474