14. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Loe, millised vead tehakse ostu-müügilepingus

Kinnisvarabuumi ajal oli ostmisel-müümisel oluline vaid hind ning lepinguid sõlmiti oma õigustesse ja kohustustesse süvenemata. Selline käitumine võib aga kaasa tuua hulganisti probleeme.

"Möödunud kinnisvarabuum tekitas turul tugeva nõudluse kasvu ja hindade tõusu – kartuses, et kohese ostuotsuse tegemata jätmisel võib heast pakkumisest ilma jääda, osteti kinnisvara ja sõlmiti rohkelt muid müügilepinguid," selgitas advokaadibüroo Aivar Pilv vandeadvokaat Britta Oltjer.

Tema sõnul ei süvenetud tihti lepingu olulistesse nüanssidesse. "Piltlikult öeldes kujunes arvamus, et kui hind on sobilik ja vastuvõetav, siis muu polegi nii oluline," lisas Oltjer.

"Tegelikult peaks müügileping nagu iga teinegi leping hõlmama lisaks hinnale ka muid olulisi tingimusi: mis juhtub siis, kui üks pooltest rikub lepingut; millised on need õiguslikud võimalused, mida saab kasutada rikkunud poole suhtes; mida peetakse oluliseks lepingurikkumiseks; millal võib lepingust taganeda; kuidas ja kus toimub vaidluste lahendamine jne," loetles Oltjer olulisemaid asju, millele tähelepanu pöörata.

Nende esmapilgul iseenesestmõistetavana tunduvate tingimuste konkreetsem tähelepanuta või reguleerimata jätmine võib hiljem palju vaidlusi tekitada, rääkis advokaat ning tõi näite, et kui ostja ei maksa õigeaegselt ja müüja soovib kohtusse pöörduda, võib selguda, et lepingu järgselt lahendab vaidlusi Rootsi kohus Norra seaduste alusel. "Selletaoliste ebameeldivate üllatuste vältimiseks tuleks kõiki lepingutingimusi enne lepingu allkirjastamist põhjalikult ja sisuliselt analüüsida," kommenteeris Oltjer.

Täpsemalt räägib Britta Oltjer müügilepingu muutmisest ja lõpetamisest Äripäeva seminaril "Lepingute muutmine ja lõpetamine", mis toimub 20. mail Olümpia hotelli konverentsikeskuses.

Täpsemat infot seminari kohta vaata SIIT!

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474