16. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

LHV: soovitus Merko aktisale neutraalne

Eile õhtul teatas Merko Ehitus, et ettevõtte esimese kvartali käive langes aastatagusega võrreldes ligi 46%, kasum kukkus 80%. LHV sõnul jäi Merko käive nende ootustele alla, kuid üllatas seejuures parema kasumlikkusega ning aktisale anti soovitus neutraalne.

LHV analüütik Kristo Oidermaa ütles Äripäevale, et Merko Ehituse aktisale annab LHV soovituse neutraalne. „Merko käive kahanes 45,6% võrreldes aastataguse ajaga, kuid LHV prognoosid nägid ette 35,4%-st langust. Kuivõrd tulude olulist vähenemist kinnisvara arendustegevusest võis oodata, siis tulu langus Läti ja eriti Leedu tütarettevõtetes ületas LHV ootuseid,“ ütles Oidermaa.

„Merko kasumlikkus oli kõrgem meie ootustest. Ettevõtte brutomarginaal oli 14.2%, samas kui LHV ootas marginaaliks 10.6%. Seega on Merko praegustes ehituslepingutes suutnud kasumlikkust säilitada,“ kommenteeris analüütik ning lisas, et Merko puhaskasum 2,1 miljonit eurot (32,2 miljonit krooni) ületas LHV progoositu, milleks pakuti 1,2 miljoni euro suurust kasumit.

Odermaa kiitis Merko tugevat bilanssi ja likviidsust ning märkis, et ettevõttele oleks positiivne raha vabastamine korterite alt, mida esimeses kvartalis suudeti müüa 70. „Ettevõtte rahavoog põhitegevusest oli küll väike, kuid siiski positiivne. Selle mõjul ületab Merko sularaha positsioon jätkuvalt laenukoormust,“ lisas ta.

Kui võrrelda Merko Ehitust Nordecon Internationaliga siis kukkus Merko käive oluliselt rohkem, samas kui teostamata ehituslepingute maht langes Merkol kvartali jooksul vähem ning samuti oli parem kasumlikkus, analüüsis Oidermaa. „Arvame, et mõlemal ehitusettevõttel saavad olema ees rasked 2-3 aastat ning investorid peaks lähimate kvartalite jooksul erilist tähelepanu pöörama uute ehituslepingute lisandumisele ning ettevõtete saavutustele kulude alandamise vallas,“ ütles LHV analüütik.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474