16. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Linnapea: Tartu ettevõtjad koondavad ainult kõige suuremas hädas

Miks on Tartus töötus madalam kui Eesti keskmine või näiteks Tallinnas, seda põhjendas Äripäevale Tartu linnapea Urmas Kruuse ettevõtjate ettenägelikkuse ja hea kohanemisvõimega.

„Ma arvan, et üks osa sellest tegevusest toimus enne võimalikku majanduskriisi. Võimalikke palgavähendamisi tehti selleks, et inimesed ei jääks töötuks,“ rääkis Kruuse, kes kiitis linna ja maakonna ettevõtjaid ning märkis, et kiire kohandumisega olid ka kümme aastat tagasi tagasi toimunud nn Vene kriisi ajal.

„Ettevõtjatega kokku puutudes räägivad nad, et nii palju kui võimalik, üritatakse olla paindlikud, lepitakse kokku ja koondamine või tööta jätmine on viimane asi,“ rõhutas linnapea.

Ka linnavalitsus on oma tegevusega üritanud luua siia sellise keskkonna, mis aitaks kaasa töökohtade tekkele, rääkis Kruuse ning selgitas, et tegemist pole otseselt töökohtade loomisega, küll aga nende tekitamisega läbi mitmete arendusprojektide. Ta tõi näite, et Tartu hooldekodu renoveerimisega loodi juurde kohti hooldekodusse ning selle läbi luuakse ka mitukümmend töökohta. Teine, mis tema sõnul Tartusse töökohti loob on uute lasteaedade avamine.

Samuti olevat linna juba eelmisel aastal eelarvet koostades suurendanud just sotsiaalvaldkonna eelarvet, võttes arvesse majandussituatsiooni, mis seda valdkonda survestab, rääkis Kruuse.

Tema sõnul alustas sel nädal tegutsemist esimene töögrupp, kellele tööturuameti kaudu töökohti pakuti. Palgaks pakutav 30 krooni tunnist pälvis aga leiget huvi ja 30 inimesest vaid seitse olid nõus reaalselt tööle hakkama. „Mina järeldan sellest, et surve ei ole veel nii suur või inimesed saavad veel abiraha eeldades, et varsti tuleb tööd,“ lisas linnapea. Üks, mis alati on Tartule tööd andnud on kaubandus, rääkis Kruuse ning lisas, et ka seal luuakse praegu uusi töökohti.

Täna Tartus toimunud Soome päevade raames kohtus Kruuse ka Tampere linnapeaga, kes rääkis, et kuna linn tegeleb tööstuse ja ekspordiga siis on töötute hulk Tamperes kasvanud kiiremini kui Helsinkis, kus spekter on tunduvalt laiem.

Töötuid on linnapea andmetel Tartumaal 5455 (14.mai seisuga) ning Tartu linna töötud moodustavad sellest umbes 4000. Võttes arvesse, et suveperiood loob juurde ajutisi töökohti usub Tartu linnapea, et sel aastal Tartu töötute arv üle 7000 ei kasva. „Ma pigem arvan, et töötute arv jääb 6000 ja 6500 juurde,“ prognoosis Kruuse.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474