25. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KredEx: remondihooaeg on alanud

KredEx hakkab koos pankadega korterelamute remondiks pikaajalist laenu pakkuma ning KredExi eluasemedivisjoni juhi Mirja Adleri sõnul võib sellega ümberehitamishooaja alanuks lugeda.

„Just praegu on võimalik korterelamuid renoveerida, sest ehitushinnad on langenud, valik ehitusettevõtjate seas suur. Uue renoveerimislaenu intress on väga soodne, fikseerituna 10 aastaks kuni 4,8% sõltuvalt sihtgrupist ja pangast,“ ütles Mirja Adler ning lisas: „Võib väita, et rekonstrueerimishooaeg on alanud."

Huviliste puudust pole, kinnitas Adler. Tema sõnul loodeti programm avada juba aasta tagasi, kuid vaidlused Euroopa Komisjoniga tingimuste üle ning riigigarantii menetlemine võtsid oma aja. „Osa korterelamuid on aktiivselt sooduslaenu võimalusi küsinud juba eelmisel aastal. Eelkokkuleppeid sõlmitud ei ole, kuid huvilised on pankades juba käinud ja loodame, et esimesed lepingud sõlmitakse paari nädala jooksul,“ lisas ta.

Kas projekt võiks turgutada ka soiku vajunud ehitusturgu või on tegemist siiski väikese mõjuga turule üldiselt? „Korterelamu renoveerimislaenu programm mõjutab kindlasti positiivselt ehitusturgu, sest lisaks ehitusettevõtetele saavad tööd ka näiteks energiaaudiitorid, projekteerijad, ehitusmaterjalide tootjad,“ rääkis Adler.

Aprilli alguses kiitis valitsus heaks 540 miljoni kroonise garantii andmise KredExi võetavale laenule, millega plaanitakse rahastada 800-1000 korterelamut. KredEx soovib võtta Euroopa Nõukogu Arengupangalt (CEB) 28,8 miljonit eurot (450,6 miljonit krooni) laenu. Laenu saamise tingimuseks on riigigarantii andmine CEB-le summas 34,5 miljonit eurot (540 mln kr), kirjutas aripaev.ee. Elamute renoveerimise eesmärk on saada 20%-line energiasääst.

Projekti raames antakse laenu kuni 20 aastaks, tavapärastel tingimustel annavad kommertspangad laenu kuni kümneks aastaks. Laenu ei anta juba väljastatud renoveerimislaenude refinantseerimiseks.

Laenu väljamaksmise eeltingimuseks on energiaauditi ja viimase kolme aasta energiakulu aruande esitaminetellimise rahasta. Energiaauditite miseks on kuni 50% ulatuses võimalik taotleda KredExilt toetust.

Kommertspangad, laenates edasi KredExilt saadud raha, võtavad enda kanda korteriühistute ja korteriomanike ühisuste krediidiriski. Kommertspankadel on krediidiriski katteks lubatud lisada KredExilt saadavale laenu intressile omapoolne täiendav riskimarginaal kuni 1,8% aastas korteriühistutele ja kuni 2% aastas korteriomanike ühisustele.

Korterelamu renoveerimislaenu finantseerib Euroopa Liidu Regionaalarengu Fond.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474