25. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liive: võrgutööd annavad miljardeid Eesti majandusele

Kokku 4,6miljardi kroonine Eesti Energia elektrivõrkude moderniseerimise projekti rahast läheb ettevõtte juhi Sandor Liive sõnul 90% otse Eesti majandusse. Eesti Energia enda tütarfirma teeb töid vaid 10% ulatuses.

Täna kirjutasid Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive, finantsdirektor Margus Kaasik ning Euroopa Investeerimispanga (EIB) asepresident Eva Srejber alla 150 miljoni eurosele (2,3 miljardit krooni) laenulepingule.

"See on kolmeaastane investeerimise kava, millest ühe poole finantseerib Eesti Energia ning teise Euroopa Investeerimispank (EIB). See on ettevõtte laen, mille eesmärk on elektrivõrkude investeeringud. Laen on võetud 15 aastaks," kommenteeris Liive. Eesti elektrivõrkude moderniseerimise ja arendamise projekti kogusumma on 300 eurot ehk 4,6 miljardit Eesti krooni.

"Laenu marginaal on 0,37% panga baasintressi peale. Ning praegu on panga baasintress Euriborist veidi kõrgem, vahel aga odavam," ütles Eesti Energia finantsdirektor Margus Kaasik.

Liive kiitis, et EIBst saadud laen on väga hea laen. "Pikk laen, suurim laenusumma, mida oleme ühelt laenuandjalt kunagi võtnud ning tõenäoliselt on see üks parimatel tingimustel saadud laene."

Liive rääkis, et elektrivõrkude projekt hõlmab palju investeeringuid. "Selles on palju alamprojekte. Meie tütarfirma teeb elektrivõrkude ehitusest ise ainult 10%, ülejäänud kõik ostame sisse. Suuremad tegijad on Empower ja Eltel Networks, millele lisandub palju väikseid firmasid. 300 miljonist eurost läheb 90% kolme aasta jooksul Eesti majandusse."

Liive ütles, et pole välistatud, et Eesti Energia alustab tänavu veel mõne uue projektiga. Ettevõtte finantsdirektor lisas, et seoses uue õlitehase suurprojektiga toimuvad läbirääkimised ning kaalumisel on erinevad variandid.

Liive sõnul on Eesti Energia fookus praegu kolmel projektil, mis on ühtlasi ka kõige investeeringumahukamad. Nendeks on elektrivõrgu arendus, investeerime elektritootmisesse, nii taastuvasse kui ka põlevkivi baasil, ning kolmandaks õlitehasesse. "Meil on globaalne oskus teha põlevkivist nii õli kui elektrit. Globaalne huvi on selleks olemas, investeerime suuri summasid ja arendame oma tugevusi," selgitas Liive.

"Tõsi on see, et ka meie oleme sellel aastal kaotanud päris oluliselt oma müüki. Rusikareegel on see, et kui majandus kasvab 10%, siis elektri tarbimine kasvab 5%. Kui majandus kukub 15%, siis elektri tarbimine kukub 7-8%," tõi Liive näite.

"Meie jaoks tähendab see seda, et kaotame tulusid sel aastal. Me oleme välja öelnud, et kaotame umbes miljard krooni kuus, mis on ligi 10%, kuna kodumaine tarbimine väheneb ja eksportturgudel on madalamad hinnad," tõdes Liive.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474