28. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Koger Partnerid: ehitushindade kukkumisruum otsas

Koger Partnerid ehitushindadel väga suurt kukkumisruumi enam ei näe, ütles Äripäevale antud kommentaaris ettevõtte juhataja Andres Pärloja.

„Ehitusse tulevate objektide arv on jätkuvalt languses. Ehitushindadel meie enam olulist kukkumisruumi ei näe,“ vastas Pärloja küsimusele ehitusturu liikumissuuna kohta. „Perspektiiv võiks muutuda positiivsemaks umbes 12-18 kuud pärast seda, kui majandus on tõusule pööranud,“ lisas juht.

„Praegu on meie kõige suurem klient Eesti riik, kellele ehitame erinevate otstarvetega hooneid, maanteid ja tehnosüsteeme,“ vastas Pärloja küsimusele, millises valdkonnas praegu enim ehitustööd on.

Pärloja sõnul on laienemisplaanid on majanduse hetkeolukorrast tingituna külmutatud ning olemasolevatele välisturgudele lisaks uutele siseneda ei plaanita. „Kui uutel välisturgudel midagi teeme, siis ainult projektipõhiselt ja tugevate tellijapoolsete garantiide olemasolul,“ lisas ta.

Statistikaamet avaldas täna, et välisturgudel kasvas ehitusmaht selle aasta esimeses kvartalis 6%. Pärloja sellel uudisel mingit arvestatavat sisu ei näinud. „Eesti ehitusettevõtted täna välisturgudel aktiivselt ei laiene. Need, kes juba on väljas, tegevad, võitlevad seal täpselt samade probleemidega, mis kodus,“ rääkis juht ning lisas, „kes täna välja läinud ei ole, need seda täna ka ei plaani. Usun, et 6% mahu kasvu võis vabalt anda ühe ettevõtte üks projekt. Mingeid järeldusi siit teha ei saa.“

Esimesest kvartalist rääkides nentis Pärloja, et Koger Partnerite ehitustööde maht oli samas suurusjärgus eelmise aasta I kvartalil. „Kui 2008. aastal oli I kvartali käive 279 miljonit krooni, siis 2009. aasta samas perioodis oli see number 254 miljonit,“ lisas juht ning selgitas, et käivet on aidanud hoida suuremahulised ja pikaajalised lepingud.

Tegelikku ehitusturu trendi aitab Pärloja sõnul paremini mõista mitte valminud ehitustööde, vaid uute ehituslepingute maht. „Meie hinnangul on uute ehitustööde maht 2008. aasta I kvartaliga võrreldes langenud oluliselt rohkem kui 33%.“

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474