28. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pärli kohviku maja läks mõjukale keskerakondlasele

Tallinna kesklinna vanema Marek Jürgensoni isa, Keskerakonna juhi Edgar Savisaare hea tuttav Urmas Jürgenson napsas Savisaare sõbra Alexander Kofkini eest Tallinna vanalinnas Pärli kohvikuna tuntud maja.

Teisipäeval linnavaraametis avatud pakkumiste järgi osalesid avalikul kirjalikul enampakkumisel OÜ Kodukolde Kinnisvara ja OÜ Estkompexim. Linnavaraameti linnavara hanke- ja müügiosakonna juhataja Ilmar Puskari kinnitusel tegi Urmas Jürgensonile kuuluv Kodukolde Kinnisvara kõrgema pakkumise summas 32,4 miljonit krooni.

Jürgensonil saab peagi täis kolm aastat Keskerakonna liikmena, pea sama kaua on ta ka kurikuulsa sihtasutuse Jüri Vilmsi SK nõukogu liige. Läinud sügisel müüs Jürgenson soomlaste Atriale maha Vastse-Kuuste Lihatööstuse.

Tema sõnul otsustas vanalinna kinnisvara soetamise firma nõukogu, kes andis sellise ülesande juhatusele. Äriregistri andmeil oli reedeni Kodukolde Kinnisvara nõukogu esimees Tallinna kesklinna vanem Marek Jürgenson.

"Arvan, et riigiametnikul ei ole normaalne nõukogus olla," põhjendas Urmas Jürgenson poja lahkumist. "Tema polnud enampakkumise otsustajate hulgas ning ta ei puutunud üldse asjasse," lisas ta.

Ka Estkompeximi juhatuse liikme Peedu Zeigeri sõnul pole probleem, et kesklinna vanem istus võitjafirma nõukogus. Tema sõnul toimus konkurss ausalt ja läbipaistvalt.

Küll oli Marek Jürgenson kesklinna vanemana tihedalt seotud endise Pärli kohviku ruumide rendileandmise konkursiga. Poolteise aasta eest kirjutas Äripäev, kuidas samas majas asuva kohviku rendileandmine mängiti Savisaare kauaaegse sõbra Kofkini riiulifirmale Meriton Food Boutique OÜ, millel puudus vajalik tegutsemiskogemus ja mis pakkus konkurentidest madalamat hinda.

Kohviku- ja poeruumide 25aastase rendilepingu allkirjastas toona kesklinna vanem Marek Jürgenon. Rendikonkursi järel tõusis kära ja ühe pakkujana esinenud OÜ Köögikaubad, OÜ Hiiekivi ja OÜ Kolmjalg vaidlustasid linnavalitsuse otsuse kohtus ning esimese astme kohus asuski nende poolele.

2008 augustis otsustas Tallinna volikogu müüa kinnistu maha alghinnaga 59,1 miljonit krooni.

Tallinna elamumajandusamet korraldaski septembris ja novembris Nunne tn 2/Lai tn 2/Pikk tn 1 kinnistu ja Pikk tn 3 korteriomandite müügiks kaks enampakkumist, mis aga ebaõnnestusid osalejate puudumise tõttu.

Aprillis otsustas Tallinna volikogu linnavalitsuse ettepanekul alandada alghinda poole võrra – 30 miljonile. Linnavaraamet panigi seejärel kinnistu ja korteriomandid taas müüki ning 26. mail avatud pakkumiste järgi võitis 32,4 miljoni krooniga Urmas Jürgensoni firma.

Peedu Zeiger ei olnud kaotusest pettunud. "Parim võitis, mis seal ikka. Täna on linnas nii palju pakkumisi pindadele, situatsioon on paari aasta tagusega võrreldes oluliselt muutunud," selgitas ta.

Küll ei välistanud ta võimalust, et kui uus omanik neile ruume pakub, nad seda ka kaaluvad. Jürgensoni sõnul on kõik läbiräägitav.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474