31. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soome teefirma Destia juht sai ametist lahti

Eestist teehanketüli tõttu lahkunud Soome riigi teefirma Destia tegevjuht Jukka Laaksovirta, kes lõppeval nädalal korruptsioonikahtluse alla sattus, esitas reedel lahkumisvalduse.

Destia nõukogu võttis avalduse vastu ja rahuldas selle pikema viivituseta.

Lahkumisavalduse esitas Laaksovirta pärast seda, kui Soome YLE avalikustas lõppeval nädalal telesaates e-kirjad ja arved, millest ilmnes, et Laaksovirta on oma positsiooni kuritarvitades suunanud tellimusi omaenda ja oma endise äripartneri (Markku Saarikangas) firmale.

Destia teatas, et on palganud advokaadibüroo Laaksovirta suhtes kerkinud kahtlustuste hindamiseks.

Üks pistise ja korruptsiooniskandaal (Patria) pole jõudnud lõppeda, kui juba on lahkuma sunnitud Destia juht Jukka Laaksovirta, kirjutas nädalavahetusel Helsingi päevaleht Hufvudstadsbladet.

See, et kahe suure riigifirma kõrgem juhtkond on korraga tõsiste majanduskuritegude ja võimupositsiooni kuritarvitamise pärast kahtluse all, on väga kahetsusväärne,“ ütles lehele Destia nõukogu esinaine Eeva-Liisa Virkkunen. „Ma ei saa teiste firmade kui Destia kohta seisukohta võtta, kuid see on kahetsusväärne, et neid on rohkem kui üks,“ ütles ta.

YLE telesaate A-Studio andmeil on Laaksovirta praeguse Destia juhiks saamise järel sõlminud kalleid konsultatsioonilepinguid firmadega JMJ Holding-, Teknosijoitus Oy- ja Baltic Cargo Shipping OY. Laaksovirta ja Markku Saarikangase ärisidemeid hoiti tahtlikult salajas, kirjutas leht.

Aasta tagasi sai firma nõukogu asja kohta anonüümse signaali, mida isegi uuriti, kuid Laaksovirta suhtes ei võetud midagi ette.

Destia on endine Tieliikelaitos, aktsiaselts, mis kuulub täielikult Soome riigile. Firma palgal on ligi 2900 töötajat ning läinud aasta käive oli ligi 720 miljonit eurot.

Äripäev kirjutas mai keskel, et kohtuvaidlus mitmesajamiljonilise riigihanke pärast pani teedehiiu Destia Eestis põhitegevuse lõpetama. Soome riigiettevõte leidis, et Eestis on ausal teel võimatu riigihangetel edu saavutada.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474