4. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paljassaare Manhattani arendaja pankrotistus

Miljonärist Paljassaare sadama arendaja firma suhtes algatati pankrotimenetlus. Kui suured on nõuded firma vastu, pankrotihaldur veel ei avaldanud, kuid Äripäeva hinnangul ulatuvad need üle 100 miljoni krooni.

2. juunil algatas Harju Maakohus Fransertali pankrotimenetluse. Ajutiseks pankrotihalduriks on määratud Tarvo Lindma. Kohtuistung pankrotiavalduse läbivaatamiseks toimub 4. augustil.

Vandeadvokaat Tarvo Lindma ütles, et kuna kohus saatis määruse selle kohta 3. juunil, ei oska ta hetkel täpsematele küsimustele vastata. "Seda, millised on Fransertali kohustused ja varad, millised on võlausaldajate nõuded ja millises ulatuses on võimalik neid rahuldada, tulebki alles pankrotimenetluse käigus välja selgitada," lausus ta.

Kohtutäitur Priit Petter pani Fransertalile kuuluva 48 000ruutmeetrise kinnistu Paljassaare sadamas esimest korda 596 miljoni krooniga müüki selle aasta jaanuaris. Ka teine ja kolmas sundmüük, kus hinda langetati vastavalt 482-le ja 350-le miljonile kroonile, kukkusid läbi.

Äripäev kirjutas märtsis, kuidas Paljassaare sadama ühe suurarendaja, Fransertali omanik Sergei Hadži on tänu loomingulisele raamatupidamisele ja mereäärse kinnistu korduvale üleshindamisele saanud Sampo Pangast rohkem kui sada miljonit krooni laenu. Sampo Pank on kinnistule seadnud 250 miljoni kroonise hüpoteegi ja makseraskustes firmat ähvardab pankrot.

Lisaks Sampo panga hüpoteegile on kinnistul 30 miljoni kroonine hüpoteek firma Herkimer kasuks, ligi 28,6 miljonit krooni Hadži enda firma Haltransa kasuks ja 6 miljoni kroonine hüpoteek firma Telegate kasuks.

"Mingit probleemi ju ei ole! Ega see pole pankrot. Lihtsalt kinnistu on müügis, otsib uusi investoreid," ütles Hadži toona.

Nõlva tn 9 kinnistuga on seotud varasematel aastatel Isamaaliidu tegevuses aktiivselt osalenud ja majandusministri portfelli kandnud Toivo Jürgenson. Tema firmal Toomtsentrum on väike osalus Fransertalis. Jürgenson nentis, et oli Hadžile nõustaja.

Hoolimata pankrotist, oli Hadži usin dividendide maksja. Veel 2008. aastal oli plaanis maksta dividende 14 miljonit krooni, 2007. aastal maksis ta endale dividende 2,3 ja 2006. aastal 11, 4 miljonit krooni. 2007. aastal oli Fransertali kasum 9,5 miljoni kroonise käibe juures 110,6 miljonit krooni.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474