10. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Heiki Kranichi uus tulemine

Kuus aastat suurest poliitikast ning palgatöölt eemal olnud eksrahandusminister Heiki Kranich kandideerib Eesti Loto tegevjuhiks. Reformierakondlane tuli oma kandidatuuriga välja ajal, mil räägitakse üha enam ettevõtte erastamisest, mida praegune lotofirma tegevjuht ei poolda.

Tänasele Eesti Loto nõukogu kokkusaamisele on ükshaaval kutsutud personaliotsingufirma Fontes poolt välja valitud juhatuse esimehe kandidaadid. Kuue sõelale jäänud pretendendi hulgas on lotofirma senine juht Aivar Lepp, aga ka Reformierakonna endine peasekretär, erakonna halliks kardinaliks kutsutud Heiki Kranich.

Kranich otsib Eesti Lotoga enda elus uut lehekülge

Üks etapp on elus läbi saanud, peaks midagi muud proovima, põhjendas Kranich enda kandideerimist. Vahepealsetel aastatel on mees osalenud maadevahetustes ning vahendanud mitmele Eesti ärimehele kontakte Bulgaarias.

Ühe Reformierakonna siseeluga kursis oleva allika sõnul võib Kranichi kandideerimise taga olla kaks varianti - kas Reformierakond on ühe suure tehingu idanema pannud või on Kranich nii suurtes rahalistes raskustes, et otsib sissetulekut.

Reformierakondlasel võib olla kandideerimisel eelisLotofirma nõukogus on kaks Reformierakonna ning kaks IRLi liiget, lisaks neile veel reformierakondlasest rahandusministri Jürgen Ligi alluv Kurmet Ojamaa ning sotsiaaldemokraadist nõukogu esimees Ardo Ojasalu. Kranich ja Ojasalu on head tuttavad, omal ajal kinnitas just rahandusminister Kranich Ojasalu maksuameti juhiks.

"Kõike võib olla, spekuleerida võib igasuguste asjadega," lausus Eesti Loto nõukogu liige Andres Ammas küsimuse peale, kas Kranichi kandideerimine võib olla seotud Eesti Loto tulevase erastamisega ning Reformierakonna sooviga suruda ühte oma liiget firma etteotsa.

IRLi liikmest Ammase arvates ei peaks inimesele poliitiku märk eluks ajaks külge jääma. "Ei tohi unustada, et Heikil on silmapaistev finantsinstitutsioonides töötamise kogemus," lisas ta nii pankuri kui ka keskpankuri leiba maitsnud mehe kohta.

"Minuga pole ükski erakond sel teemal rääkinud," lükkas ka lotofirma nõukogu esimees Ojasalu tagasi oletuse, et Kranichit lükatakse etteotsa erakonna poolt. "Tunnen Heiki Kranichit hästi, kuid kandidaatide hulgas oli üle kümne inimese, keda ma tunnen," sõnas ta.

Reformierakondlasest Eesti Loto nõukogu liige Arto Aas, kes korraldab ja juhib igapäevaselt peaminister Andrus Ansipi büroo tööd, lisas, et üks endine minister on kindlasti väga tugeva juhtimiskogemusega ja tugev kandidaat.

Eesti Loto praegune juht erastamist ei pooldaAasa sõnul pole aga vahet, kas kandidaatide hulgas on sotsiaaldemokraat, reformierakondlane või keskerakondlane, oluline on juhtimiskogemus ning poliitikaga pole Eesti Lotos midagi peale hakata.

IRLi ja Reformierakonna vahelises koalitsioonileppes kaalutakse mitme teise riigile kuuluva ettevõtte hulgas ka Eesti Loto kui ettevõtte või siis opereerimisõiguse müüki. "Minu hinnangul võiks operaatorlepingu rendileandmisega edasi minna, see on aga vähemalt pooleaastane protsess," avas Aas võimalikke tulevikuplaane.

Kuus aastat Eesti Lotot juhtinud Aivar Lepp ettevõtte erakätesse andmist ei poolda. "Siin on risk, et lähtutakse ainult sellest rahast, mida müügiga saadakse, ning ei suudeta näha kaugemale. Tuleks otsustamiseks rohkem aega võtta."

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474