14. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EBRD ostab 300 miljoniga osaluse Tamjärve ja Mõisa firmas

EBRD ostab ligi 300 miljoni krooni eest kolmandiku Hannes Tamjärve ja Jüri Mõisa tuuleenergia firmast AS Freenergy.

Euroopa Rekonstruktsiooni ja Arengupanga (EBRD) teatel investeerivad nad ligi 19 miljonit eurot (295 mln kr) Eesti juhtivasse tuuleenergia ettevõttesse Freenergy, et suurendada tuuleenergia tootmist ja kasutamist Balti riikides.

Pank omandab energiafirmast 35 protsenti. Rahasüstiga plaanitakse arendada 15 tuuleparki, millest 11 asuvad Eestis, kolm Leedus ja üks Lätis. Tuuleparke haldab OÜ Nelja Energia, mille osakutest kuulub veerand Freenergyle.

"Taastuvenergia arendamine on meie üks prioriteete Balti riikides. See projekt muudab kogu regiooni vähem sõltuvaks energia impordist ja on hea näide edukast rohelise energia ärist," ütles EBRD Kesk- ja Ida-Euroopa direktor Peter Reiniger.

Nelja Energia ja Freenergy juhatuse liige Kalle Kiigske avaldas EBRD-le tänu rohelise energia toetamise eest. EBRD osalus näitab, et Freenergyl on tugevad projektid, mis on atraktiivsed ka praeguses keerulises majanduse olukorras, märkis ta.

15 tuulepargi kogumahuks plaanitakse 330 megavatti, mis peaaegu kolmekordistab Balti riikides tuuleenergia kasutamist. Eesti, Läti ja Leedu energiabilansist moodustab tuuleenergia siis kolm protsenti, teatas EBRD. Eestis on taastuvate energiaallikate osakaal praegu alla protsendi, Leedus ligi neli protsenti, Lätis tänu hüdroenergia suurele kasutamisele üle 40%.

Euroopa Liit on Balti riikidelt nõudnud taastuvenergia osa suurendamist, samuti on tuuleenergia rohkemast kasutamisest abi Leedus asuva Ignalina tuumaelektrijaama sulgemise järel.

Freenergy osanikud on oma ettevõtete kaudu Jüri Mõis, Hannes Tamjärv, Aivar Berzin, Peeter Mänd ja investeerimispank Gild.

Alates oma tegevuse algusest Balti riikides on EBRD siia investeerinud kokku 115 ettevõtmisesse üle miljardi euro (ligi 16 mld kr), seda nii finants-, energia- kui ka infrastruktuuri projektidesse.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474