15. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Glaskek tõrjub võlast võrsunud kahtlusi

Glaskeki tütarettevõtte paisuv maksuvõlg ja nimevahetus on pannud konkurendid kahtlustama, et ettevõte jätab hangetel võitmise nimel riigile maksud maksmata. Glaskek nimetab kahtlustusi võlaga kaasnevaks müraks.

Glaskeki tütarfirmal Glaskek Tallinnal on viimase poole aasta jooksul kasvanud võlg riigi ees 6,8 miljoni kroonini. Sellest suurima osa ehk 3,2 miljonit moodustab käibemaks.

Maksuvõlg ning asjaolu, et kolmel teisel tütarettevõttel pole sel perioodil maksuhäireid olnud, on pannud akende-uste ja fassaadide tootjad kahtlustama, et Glaskek teeb hangetel soodsamaid pakkumisi just riigimaksude maksmata jätmise arvel. Nii saavat Glaskek osaleda n-ö puhta taustaga tütarde kaudu näiteks Soome riigihangetel, kus nii riik kui ka eratellijad jälgivad hoolega pakkuja maksekäitumist. Tallinna tütre pealt, kes alltöövõtuna teisele tütrele tööd tegevat, jäetakse maksud tasumata.

Tütarfirma nime muutmine õhutab kahtlustusi

Kahtlusi niigi pingelisel turul õhutab ka fakt, et võlgades tütarfirma nimi muudeti mai lõpus Glaskekiga näiliselt mitteseonduvaks Delooraltiks.

Glaskeki juhatuse liige Indrek Pajuri peab selliseid väiteid "müraks ja hämaks, mis on maksuvõla ümber tekkinud". Pajuri sõnul on maksuamet pannud nende Tallinna tütarettevõttele peale tõkendi ja praegu peetakse ametiga läbirääkimisi võla ajatamiseks.

Glaskek viitab käibe langusele ja koondamisele

Glaskeki finantsdirektori Meelis Põlda sõnul hakkas maksuvõlg tekkima eelmise aasta lõpus, kui otsustati Tallinna tootmised üle viia Tartusse ja töölised koondada. "Maksuvõlad tekkisid turuhindade langemise, käibe drastilise vähenemise ning töötajate koondamis- ja puhkusetasude väljamaksmise tõttu, mis tekitasid kohe negatiivsed rahavood koos maksuvõlaga," ütles ta.

Miks vahetas ettevõte aga tütre nime? "Kuna ajatamise taotluse oleme esitanud pikemaks perioodiks kui see aasta, siis mõtlesime, et milleks ärritada üleeuroopalisi tarne- ja kindlustusfirmasid ühe Glaskeki nimega sarnase kehaga, mis on küll ajatatud protsessis, aga ripub ikkagi üleval maksuvõlglasena," ütles Pajuri.

Tema sõnul on Baltimaad nn punane piirkond ja kindlustusfirmad näevad maksuvõlgu või muid sarnaseid probleeme väga kriitilises kontekstis.

Pajuri: viivitusi tarnijatele maksmisega pole

Pajuri kinnitusel pole nad kavatsenud pankroti kaudu riigimaksude tasumist kaelast ära saada. "Meil on kogu aeg olnud plaan, et saame kokkuleppele maksuametiga. Ja kui me koondaks kõik kohustused ühte ettevõttesse ja tahaksime teise kaupa, siis tarnijad ju seda ei annaks," ütles ta.

Ka kogu kontsernis pole Pajuri kinnitusel viivitusi tarnijatele maksmisega ja ka Tallinna tütrest on tarnijad oma raha kätte saanud.

Suurinvesteeringute, nagu 160 miljonit maksma läinud Tartu tehase investeeringu, tagastamiseks on ettevõte koostanud pankadega saneerimiskava. "Nad on kõik meie tegevussuunad heaks kiitnud, kaasa arvatud suhtlemised tarnijatega ja sellesama ettevõtte koondamise ühte kehasse," ütles Pajuri.

Ta lisas, et Glaskek Tallinna sidumine ekspordituruga küll ei õnnestunud, aga kui vaadata kogu kontserni puit-alumiiniumakende eksporti, siis on ettevõtte võrreldes möödunud aastaga oma eksporti märkimisväärselt kasvatanud.

Pajuri sõnul annab asjaolu, et Tallinna tehast ei suudetud eksporditurgudele kaasata, alust konkurentidel arvata, et ettevõte on seepärast turul agressiivne. "Aga tegelikult peitub see agressiivsus Tartu tehase pinna ja tööjõu ratsionaalses kasutamises. Ühendasime kogu Tallinna tehnoloogia Tartuga," märkis ta.

Kommentaar

Tanel Ermelmaksu -ja tolliameti sissenõudmise erimenetluse osakonnajuhataja

Äriühingu kohustused kanduvad selle pankrotistumisel või äriregistrist kustutamisel ettevõttega seotud füüsilistele isikutele või äriühingutele. Tütarfirma maksejõuetuse korral ei vastuta emafirma küll otseselt tütre võlgade eest, kuid kui näiteks juba äriühingu loomisel on tuginetud mittekasumlikule mudelile, on üks võimalus võlga emafirmalt või vastutavatelt isikutelt nõuda. Taolistel juhtumitel on maksuametil positiivne praktika, kus menetluses tuvastatakse äriühingute tegelik majanduslik sisu, hinnatakse perspektiive ja vastavalt juhtumi iseloomule lahendatakse olukord. Konkreetset juhtumit amet seaduse järgi kommenteerida ei tohi.

Võlad

Maksuvõlg läheneb 7 miljonile kroonile

Delooralt ASi maksuvõlg reedese seisuga, kr

käibemaks 3 157 887sotsiaalmaks 2 298 524kinnipeetud tulumaks 1 155 379kogumispensionimakse 88 191töötuskindlustusmakse 33 575intress 23 379erijuhtude tulumaks 2 615kokku 6 759 550Allikas: maksuamet

Loetelu

Glaskeki tütred Eestis:Glaskek Tartu ASGlaskek Narva ASGlaskek Alumiinium ASDelooralt AS (Glaskek Tallinn AS)Glaskeki rahvusvahelised tütarfirmad:Glaskek Riga SIAGlaskek Latgele SIAGlaskek Langai UABGlaskek Sankt-Peterburg OOO

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474