6. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvara: omanikelt pakkumisi vähe

Kas maakler aitab kinnisvara müügil ja välja üürimisel kiiremini klienti leida? Või on objekti ise pakkudes maaklerile makstava vahendustasu võrra madalam hind praegusel uinuval turul müügieeliseks?

Kristi Pärnapuu on tagastatud maja omanik, kes viimase kolme-nelja aasta jooksul tegelenud maja 15 korteri väljaüürimisega. Pärnapuu sõnul ei ole erinevust huviliste arvus näha, hoolimata sellest, kas pakkuda korterit ise või kasutada maaklerite abi.

"Üürnikke leiab nii otse omanikult pakkudes kui ka maaklerite abi kasutades. Viimase korteri andsin üürile otse omanikult, enne seda läks kaks läbi maakleri," rääkis Pärnapuu.

Pärnapuu aga hoiatab maakleriga ainuesinduslepingut sõlmimast, mille järgi üürilepingu võib sõlmida ainult omanikku esindav maakler. "Mul oli selline kogemus, et kui oli sõlmitud esindusleping, siis maakler ei toonud mitu nädalat ühtegi huvilist kohale. Pärast seda ei sõlmi ma enam kunagi esinduslepingut. Maakler võib minuga paralleelselt klienti otsida, aga ma kuulutan ja näitan korterit ka ise," rääkis Pärnapuu.

Vahendustasu üürnikult

Pärnapuu sõnul on välja üüritud korterite puhul senini maaklerteenuse vahendustasu maksnud alati üürnik. Põhjus, miks Pärnapuu arvates ollakse nõus maaklerilt sellele vahendustasu makstes elamispindu üürima, võib olla otse omanikult pakutavate üüripindade vähesuses. "Ei ole piisavalt pakkumisi otse omanikelt. Pole valikut. Ja kui juba otsida maakleri kaudu, siis viimased soovitavad ju mitmeid kohti, niikaua kuni sobilik leitakse," rääkis Pärnapuu.

Elamispindade müügiga tegeleva Ober-Hausi kinnisvaraspetsialisti Ene Arro sõnul on mitmeid inimesi, kes püüavad algul ise müüa, aga varem või hiljem jõuavad nad ikka maakleri juurde.

"Kinnisvara müük on suur töö, see eeldab teadmisi ja palju aega, põhitöö kõrvalt seda teha ei jõua," rääkis Arro. Kui näiteks tuttavale müüa, siis dokumentide vormistamisega saab ehk inimene ise hakkama, aga ka notariaallepingu ettevalmistamine on üsna keerukas.

Reklaamikanalid samad

Jahu tänaval maakleri abita korterit müüva Kadri Allaste sõnul ei tea ta ühtegi põhjust, miks maaklerteenust kasutada. "Maaklerbüroode reklaamikanalid on samad, kus saab eraisik ka ise kuulutada: City 24.ee, Kv.ee ja mõni ajaleht. Kui olen maakleriteenust kasutanud, siis mingit edu pole see kaasa toonud, ei praeguse korteri müügi puhul ega ka varasemate tehingute korral. Nii et võin ka nii müügi kui ka üürile pakkumisega ise tegeleda," rääkis Allaste.

"Korteri näitamine ei ole minu jaoks probleem, pigem tahaksin ma korteri näitamisel niikuinii ise kohal olla, ka juhul, kui maakler on kliendi leidnud," rääkis Allaste.

Notari aja suudab omanik maakleri abi kasutamatagi kokku leppida. "Kuna tehingud on notariaalsed, saab igaüks müügiga hakkama," julgustas Allaste.

"Ise ostjaga otse rääkides on mänguruum suurem. Olen ka korteri väljarendiga tegelenud, otsekontaktid tulevad kiiremini kätte kui maaklerit kasutades ja huvilist oodates," rääkis Allaste.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474