9. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus kellapomm tiksub

3,5 triljoni dollariline USA ärikinnisvara on nagu tiksuv kellapomm, mis võib tuua USA suurtele pankadele järgmise kahjumitelaine, ütles Senati ja Kongressi ühendatud majanduskomitee juht Carolyn Maloney, vahendab Bloomberg.

„Umbes 700 miljardi dollari ulatuses ärikinnisvara hüpoteeklaene tuleb refinantseerida enne 2010. aasta lõppu,“ ütles Maloney. „Mitte midagi tegemine ei ole lahendus. Kriis võib tuua pankadele kaasa suured kahjumid ning ajada pankrotti kaubanduskeskused ja hotellid. Samuti lööks see rajalt majanduse taastumise.“

„Pankade poolne reageering on olnud aeglane ja ebaadekvaatne,“ ütles RSR Realtorsi partner James Helsel. „Likviidsuse puudus ja pankade soovimatus pikendada laene on üha nähtavamaks muutuv.“

Real Capital Analyticsi andmetel on võrreldes detsembri lõpuga probleemse ärikinnisvara kogus USAs juuni lõpuks kahekordistunud, ulatudes 5315 ühikuni.

Deutsche Bank Securitiese analüütik Richard Parkuse hinnangul on ärikinnisvaraga seotud hüpoteekvõlakirjade (CMBSid) kaotused 9-12 protsenti turu mahust ehk kuni 90 miljardit dollarit. Ta lisas, et ärikinnisvara põhi on aastate kaugusel ja vähemalt enne 2012. aastat ei ole paranemist näha.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474