22. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gazpromi juuli müük tegi viie aasta parima tulemuse

Maailma suurim maagaasi kompanii OAO Gazprom võib Euroopa eksporti üles tõugata, kuna juuli müük ületas ettevõttel viie aasta keskmist 8%, sest importijad täidavad madalamate hindade puhul hoogsalt tühjenenud ladusid, teatas Alfa Bank.

Vene ettevõtte eksport ületas 400 miljonit kuupmeetrit päevas alates juuni algusest, ületades sellega viie aasta keskmise, mis oli 369 miljonit kuupmeetrit, kirjutas Bloomberg.

Gazprom plaanib suurendada eksporti aasta teises pooles, samal ajal ootavad ettevõtte kliendid veelgi hinnalangust, ütles ettevõtte tegevjuhi asetäitja Alexander Medvedev.

Importijad ootasid nafta ja naftatoodete hindade kukkumist 6-9 kuud enne ladude täitmist. Nafta hind on langenud rohkem kui 50% eelmise aasta juuli 147,27 dollarilt.

Vene riigifirma Gazprom toetub oma Euroopa suurimatele importijatele Saksamaa ja Austria turgudele ning on oodata, et Gazprom ekspordib sinna 13,3 miljardit kuupmeetrit novembriks, prognoosis Alfa Bank.

"Gazprom on praegu 25 miljardi kuupmeetriga 2008. aasta müügist taga, kuid müües olulise osa gaasist Saksa ja Austria ettevõtetele, mis on hakanud ladusid täitma, võib Gazprom normaliseerida enda eksporditaseme," ütlesid Alfa analüütikud.

Gazprom ootab, et keskmine gaasi ekspordi hind Euroopasse on 280 dollarit 1000 kuupmeetri kohta, mis on madalam keskmisest 400 dollarist 2008. aastal, sõnas Gazpromi asejuht Medvedev. Eksport aasta teises pooles võib ületada nelja aasta vastavaid näitajaid.

Gazpromi müük Euroopasse langes esimesel poolaastal umbes 32% 60,4 miljardile kuupmeetrile. Gazpromi ekspordiüksus keeldus kommenteerimast Euroopa gaasihindu.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474