29. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinas on IPO-palavik

Hiinat on tabanud tõeline esmaemissioonide palavik. China State Construction Engineeringu aktsia tõusis börsidebüüdil Shanghais esimesel kauplemispäeval 90 protsenti, vahendab Bloomberg.

Riigi majanduse paranemine on aidanud teostada viimase 16 kuu maailma suurima avaliku aktsiapakkumise.

Hiina suurima ehitusettevõtte aktsia maksis korraks suisa 7,96 jüaani võrreldes 4,18 jüaanise avaliku pakkumise hinnaga.

„Turul on liiga palju likviidsust,“ ütles APS Asset Managementi fondijuht James Liu, kes juhib 300 miljoni dollarilist fondi, mis aktsiat ei märkinud. „Aina raskemaks muutub aktsiate valimine.“

State Construction sai 1,85 triljoni jüaani eest märkimissoove, mis on rohkem kui Venemaa, Norra ja veel 48 riigi kõigil börsidel olevate kõigi ettevõtete aktsiate turuväärtus kokku ja seda vaatamata sellel, et aktsia oli suhtarvude põhjal kallim, kui teistel tänavu börsile läinud ettevõtetel.

Lõunapausi ajaks oli aktsia tõusnud 65 protsenti, ja maksis 6,91 jüaani. Selle hinna alusel on ettevõte väärt 42kordset läinud aasta kasumit. 896 ettevõtte aktsiast koosneva Shanghai aktsiaindeksi vastavaks suhtarvuks oli 37.

„Palavikuline investorite meelestatus ajab aktsiate hindu üles,“ ütles China Merchants Securitiese analüütik Wang Xiaoyong.

„Ma olen väga õnnelik avanemishinna üle,“ ütles ettevõtte juht Sun Wenjie. „Ma ei saanud öösel magada.“

Ettevõte kaasas 50,2 miljardit jüaani. Ettevõtte kasum kahanes mullu 44 protsenti, 4,92 miljardile jüaanile, kuna kinnisvaraturg võttis hoogu maha, toorainete hinnad tõusid ja maksud tõusid. Ettevõttele kuulub umbes 34,3 miljonit ruutmeetrit maad, mida ettevõte plaanib kasutada kinnisvaraarenduseks. Ettevõte plaanib kasutada kuni kaheksa miljardit jüaani IPOst saadud raha 24 elamuarendusprojektiks, mis kokku nõuavad 15,8 miljardit jüaani.

„Ükski institutsionaalne investor ei osta aktsiat selliste hindadega – suhtarvude alusel on hinnatus pöörane,“ ütles Marco polo pure Asset Managementi investeerimisjuht Chris Tang, „Traditsiooniliselt teenitakse IPOdega raha ja seetõttu proovivad väikeinvestorid nendel õnne.“

Hiina aktsiaturg kukkus täna CSI 300 indeksi näol 7,5 protsenti.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474