28. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kriis: valimised võivad avaliku sektori palku tõsta

Avalikus sektoris võib olla tegemist tänavu kohati palga suurenemisega, kuna on valimiste aasta ikkagi, sõnas tööandjate keskliidu juhataja Tarmo Kriis.

Kriis kommenteeris teises kvartalis 4,4% langenud keskmist kuupalka võrreldes eelmise aasta sama perioodiga, et eelmise aasta lõpus arvas liit, et keskmine palk langeb tänavu 5-10%. "Arvame, et palk langeb veel, langus praeguse teise kvartali numbri peale pidama ei jää. Palgafondid langevad märksa rohkem. See näitab tegelikku langust mitte statistiline keskmine, kuna see on seotud hõivega."

Kriisi sõnul moonutab avalik sektor pilti, mis võiks näidata, kas mõni palgagrupp sel aastal on veel ohus. "Avalikus sektoris võib olla tegemist kohati palga suurenemisega." Kriis ei välista, et selle aasta jooksul võivad veel avaliku sektori palgad tõusta.

"Kuna on valimiste aasta ikkagi, ei saa välistada, et kusagil tööturul mingeid arenguid ei tekiks, arvestades seda, et kui palju on ikkagi kohalikes omavalitsustes inimesi palgal," märkis ta.

Tööandjate keskliidu juhataja rääkis, et erasektoris selle aasta jooksul palgad kindlasti veel vähenevad. "Ma ei näe täna Eestis veel majandusliku aktiivsuse kasvu, mis võimaldaks tänaste kulude juures ettevõtetel toimida. Palgad on kõige lihtsam kulu kokkuhoiu koht ettevõtjale. Tihtipeale inimesed nõustuvad kergemini palga vähendamise kui töökoha kaotusega."

Ta lisas, et kütteperioodi lähenedes ühiskonnas kulud suurenevad ning tuleb veel kusagilt kokkuhoiu kohti otsida. "Ja omaette probleem on veel võlgnevused, mis täna on äriühingutel tekkinud. Ringvõlgnevused hakkavad tööturul palku mõjutama. Suureneb veel ilmselt pankrottide arv – midagi lohutavat kellelegi välja pakkuda ei ole," möönis Kriis.

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Helen RootsKinnisvarauudised.ee juhtTel: 55 988 223
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474