16. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene peaprokurör: palgavõlgade eest omanikele kriminaalvastutus

Venemaa peaprokurör Juri Tšaika rääkis ähvardusest karistada suurte palgavõlgade puhul peale ettevõtte juhtkonna ka selle omanikke kui heast abinõust: vahetult enne selleteemalist nõupidamist vähenesid ühe piirkonna töötasuvõlad 31%.

Siberi föderaalringkonna töösuhete alasel nõupidamisel Barnaulis kõlas palgavõlgade osas konstruktiivse ettepanekuna ka omanike kriminaalvastutus, kirjutas täna Kommersant. „Nõupidamisel kõlas hulk konstruktiivseid ettepanekuid. Töötasuvõlgade eest peavad vastutust kandma mitte ainult ettevõtte juhid, vaid ka omanikud. Kriminaalvastutuseni välja,“ rõhutas peaprokurör. Tšaika leidis ka, et kohtu poolt välja mõistetud palgavõlgade sissenõudmisel on kohtutäiturid lubamatult passiivsed.

Siberi regioonis oli nõupidamisele esitatud andmete kohaselt ettevõtete võlg töötajate ees 1. septembri seisuga 1,03 mld rubla (357 mln krooni). Juba enne tähtsate ametiisikute osavõtul toimunud nõupidamist asusid tööandjad seda vähendama, peaprokuröri teatel maksti 31% sellest välja. „Hoiatamine on hea vorm, sest mõned /ettevõtete juhid – toim./ kandsid otsekohe ette, et võlg on kustutatud,“ ütles presidendi esindaja Siberi ringkonnas Anatoli Kvašnin. Peaprokurör nimetas seda omakorda heaks tööks ja lubas ses suunas tegutsemist jätkata.

Töötasuvõlad Venemaal olid aprilli lõpu seisuga riikliku tööameti andmeil 8,8 mld rubla (3,05 mld krooni). Vahepeal ei ole tormilist kasvu toimunud, hoopis vähenemine suve jooksul 5-6 mld rublani. Juunis võttis teemal sõna president Dmitri Medvedev, süüdistades kohalikke kubernere ses osas tegevusetuses ning lubades, kui asi ei parane, vaadata üle ametnike sobivuse ametikohale.

„See on löök märgist mööda,“ kommenteeris peaprokuröri väljaütlemist teaduste akadeemia maailmamajanduse ja rahvusvaheliste suhete instituudi asejuht Jevgeni Gontmaher. Tema sõnul võiks ideed kaaluda ühe omaniku puhul, selliseid ettevõtteid pole aga palju. Kui aga palgamaksmisel tekivad viivitused aktsiaseltsis, kasvõi riigiosalusega, näiteks Gazpromis, kus on ka aktsiaid börsilt ostnud väikeomanikud, kas neile tuleb ka hakata pretensioone esitama? Palgavõlgnevus on juhtkonna, mitte omaniku probleem. Isegi kui on ainuomanik, on juhtkond sel puhul harilikult temaga tihedaimalt seotud ning piisab pretensioonidest juhtide vastu. Majandusteadlane avaldas lootust, et taoline ettepanek läbi ei lähe.

Mais ettevõtte Headhunter poolt korraldatud üle 6000 inimese küsitluse põhjal esines Venemaal viivitusi palga väljamaksmisel 58% ettevõtetest. Kuni 50 töötajaga ettevõtete puhul oli see näitaja 69%, üle tuhande töötaja puhul 34%. Tegevusaladest hiilgasid viivitustega ehitus ja kinnisvara (81% ettevõtetest) ning tootmine (71%), vähim ehk 21% oli häireid panganduses ja kindlustuses.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474