24. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhtkiri: kelle kord oli teene osutada?

Kui poole aasta eest kirjutasime, et Äripäeva andmetel kolib Tallinna linnakantselei finantsteenistus ettevõtja Oliver Kruuda meediaimpeeriumist tühjaks jäänud Tornimäe kaksiktornide ruumesse, siis nüüd tuleb teatada, et seekord on suurärimees Urmas Sõõrumaa huvid peale jäänud.

Keskerakonnal on põhjust Sõõrumaalt annetusi paluma minna või oligi hoopis erakonna kord Sõõrumaale teene osutada. Eile kirjutasime, kuidas Sõõrumaale kuuluv Rotermann City sai Tallinna finantsteenistuse oma Rotermanni kvartalis asuva ajaloolise Kruubiveski hoone ankurrentnikuks ning kuidas esialgu hea uudisena väljareklaamitud tehing lõppeks ikka haisema läks.

Kui teised ajalehed kirjutasid, et linn sai rendipinna kohutavalt hea hinnaga - 933ruutmeetrine äripind südalinnas ja maksta tuleb vaid 80 krooni ruutmeetri eest, siis lepingut välja küsides selgus, et see soodushind kehtib vaid kolm kuud - selle aasta lõpuni. Tuleva aasta 1. jaanuarist tuleb linnal maksta 115, aasta hiljem 165 ja veel aasta hiljem juba 195 krooni ruutmeetri eest. Seega kolme kuu pärast hinnatõus 44% ja 15 kuu pärast juba 106%.

Ja see pole veel kõik: lepingukohaselt lisanduvad üürihinnale muud kulud: elekter, küte, vesi ja kanalisatsioon, jahutus, ventilatsioon, üldelekter, üldvesi ja kanalisatsioon, prügivedu ja selleks vajalike seadmete ning vahendite rent, üldkasutatava pinna koristamine ja hooldus, hoone fassaadide puhastus, tehnoseadmete hooldus, valveteenus, põrandavaipade ja porimattide hooldus ja vahetus, hoonega külgnevate jalakäigutsoonide ja tänavaalade koristus, lumekoristus ja libeduse tõrje, üldkasutatava pinnaga seonduvate hoone seadmete, süsteemide ja kommunikatsioonide tööks tarbitavad kulumaterjalid ja nende hooldus, kahjurite tõrje, proportsionaalne osa hoone kindlustusest ja maamaksust ja… muud kulud! Loetelu nagu lühemat sorti romaan.

Kuid seegi pole veel kõik - ka üüripinna siseviimistlustööd (välja arvatud 5 korruse põranda viimistlus, mida praegu lihtsalt pole) teeb selle lepingu kohaselt sisearhitektuuri projekti alusel üürnik. Geniaalne, härra Sõõrumaa!

Lihtlabaselt öeldes käitus linn siinkohal nagu tuhanded teisedki arutud tarbijad, kes esmase soodustuse taha vaadata ei oska, kes tasuta valuvelgede nimel eluasemelaenu eest äraaetud bemmirondi ostavad. Kui see ikka aus tehing oli.

Loomulikult ei usu me, et linnakantselei finantsosakond end sellise sööda külge haakis, pigem on meil alust uskuda, et nüüd on taas ühel linnavolikogus enamust omaval erakonnal põhjust Sõõrumaalt annetusi paluma minna. Või oligi hoopis Keskerakonna kord Sõõrumaale teene osutada, kes seda enam täpselt oskab öelda.

Siis polegi imestada, et uuringufirma Faktum Ariko värske (tellija Eesti Päevaleht) küsitluse andmetel arvab tervelt kolmandik rahvast, et kohalik omavalitsus on korrumpeerunud.

Autor: Haldusuudised.ee

Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474