2. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kobin käib Pärnitsaga kohut

Ülemiste City eksjuhile Gunnar Kobinile antud motivatsioonipakett aktsiate näol on viinud selleni, et Ekspress Gruppi suundunud Kobin kaebas arbitaažikohtusse Ülemiste City suuromaniku Ülo Pärnitsa.

Mis siis meeste vahel juhtus? Pärnitsa sõnul oli Kobiniga kokkulepe, et talle kui Ülemiste City tegevjuhile saab osaks 10%-line osalus Ülemiste City emafirmas Smart City Group. Selle märkimisväärse motivatsioonipaketiväärtus on umbes 140 miljonit krooni.

Kui Kobin Ülemiste tolmu jalgadelt pühkis, tegi Pärnits enda sõnul Kobini kaitseks aktsionäride lepingu Kobini firma GK Management ja Mainori vahel. "Sõlmisime aktsionäride vahel lepingu, et suuromanik väikeaktsionärile liiga ei teeks, aga tema leidis, et lepingut on rikutud ja esitas arbitraaži kaebuse," võttis toimunu kokku Pärnits. Kobin nõustus sellega, öeldes, et Mainori juhtkond soovis lahtisemaid käsi, kuid Pärnits tahtis ajada asju aumeeste kombel. "Ülo, kes soovis olla aumees, arvas, et suudab tagada lepingu täitmise. Kahjuks on reaalne elu olnud midagi muud ning olukord, kus ma praegu pärast Dvigateli rämpsuhunnikust Ülemiste City ülesehitamist olen, ei ole see, mille nimel ma 3,5 aastat vaeva nägin ja mis me 2005. aastal Üloga kokku leppisime," selgitas Kobin.

Mingid kokkulepped tehtudPärnitsa sõnul leidis Kobin lepingust kolm rikkumist, iga väärtus kaks miljonit krooni. Päris karvupidi kokku siiski ei mindud ning selle nädala esmaspäeval jõuti ka mingitele kokkulepetele. "Eile kohtusime me Mainorit esindava advokaadibüroo advokaatidega ning esimest korda pea poole aasta jooksul tundus, et saime teosammu jagu probleemi lahendusele lähemale," rääkis Kobin teisipäeval.

Ülemiste City suuromanik ütles koostööle tagasi vaadates, et etteheiteid võib eksjuhile ikka teha, ja kuigi ta oli eesmärgile pühendunud, jõudis ta tulemuseni vahel ehk mitte kõige eetilisemaid teid pidi. "Tema suhtes peab ettevaatlik olema," ütles Pärnits.

Nii Kobin kui ka Pärnits on konfidentsiaalsusnõuetele ja miljonitesse kroonidesse küündivatele trahvidele viidates nendevahelistest kokkulepetest rääkinud vähe. Registrites on näha, et Kobin sai umbes kaks ja pool aastat pärast Ülemiste City tegevjuhi kohale asumist võimaluse talle kuuluva firma GK Management kaudu omandada Ülemiste emaettevõttes Smart City Group 10%-line osalus. Samas jäi tal sellega seoses Pärnitsa ees üles ligi 34 miljoni kroonine laen, mille tagasimaksmisega jäi ta ilmselt jänni, mistõttu tagastas selle määratud kuupäevaks 1. maiks 2009 tasutud laenu tagatiseks olnud Smart City Groupi aktsiates.

Tema suhtes peab ettevaatlik olema

Ülo Pärnits, Ülemiste City suuromanik "Nimetatud 34 miljoni kroonine laen on 1. mai seisuga tagastatud just nii, nagu te arvasite - aktsiates. Sellest ka protsendimuutus," vastas Kobin Äripäeva küsimusele, kas GK Managementi osalusprotsendi muutus Smart City Groupi aktsionärina on seotud võlaga Pärnitsa ees.

Äriregistrist on näha, et kui varem oli Kobini firma GK Management osalus Smart City Groupis umbes 10%, siis praegu on see väiksem. Väärtpaberite keskregistri andmetel liikus 30. aprillil 2009 ehk päev enne laenu tähtaja kukkumist 975 132 Smart City Groupi aktsiat, mis on täpselt sama summa, kui ligi 34 miljoni kroonise laenu tagatis. Kobini sõnul olid kõik tema ja Pärnitsa vahelised kokkulepped seotud just kuupäevaga 1. mai 2009.

Poolteist aastat vaidlusi

Sama tähtaega kandis ka algne lepe, et Kobin töötab Ülemiste Citys neli aastat. Juhtus aga nii, et alguses rahumeelselt koos töötatud aeg jäi tunduvalt lühemaks. "Ülo tuli meie ideedega kaasa ja oli samasugune kauboi nagu meie meeskond," rääkis Kobin ja lisas, et mitte alati polnud läbisaamine idülliline. Tema sõnul tekkisid erimeelsused seoses 2005. aastal sõlmitud kokkulepetega umbes 2007. aasta lõpus. Sama kinnitas ka Pärnits, kelle sõnul Kobin tegi kaks aastat väga head tööd, lisades, et järgnes 1,5 aastat oli täis vaidlusi ning lõplik lahkuminek toimus 17. oktoobril 2008. Mida Kobin vahepeal tegi, seda Ülemiste suuromanik enda sõnul ei tea. "Talle ei meeldinud selline näpud mullas töö, tema tahtis rohkem strateegilisi asju ajada," põhjendas Pärnits Kobini tegevjuhi kohalt lahkumist ning lisas, et sellepärast otsustatigi võtta tööle uus juht, kes igapäevaste probleemidega tegeleks.

Väljakutse värskus tõmbab käima

Nii Ekspress Grupi vastne juht Gunnar Kobin ise kui ka tema tuttavad ütlevad, et asjad edenevad tal hästi ainult siis, kui töö on tõesti paeluv või projekt meelierutav.

"Väljakutse värskuse hõng peab sellel asjal juures olema, millega tema tegeleb, muidu ta sellega lihtsalt ei tegele," rääkis lapsepõlvesõber, koolikaaslane, pinginaaber ja kunagine äripartner Art Kuum.

"Mind ei ole karjäär kunagi huvitanud," rääkis Kobin ja nentis, et tegelikult paelub teda hoopis enam võimalus midagi suurt ja uhket saavutada.

Tema sõnul oli Ekspress Grupi ehitamine aastatel 1994-2002 noore mehe jaoks väga suur saavutus ning ka Ülemiste Cityt hindab ta kõrgelt, öeldes: "See jääb majade näol alles ka siis, kui kõik muu peaks tema ümber kokku vajuma. Tahaksin loota, et ka nüüdne Ekspressi naasmine annab aastate pärast tagasi vaadates samasuguse tunde, et midagi suurt on ära tehtud," kiikas ta kergelt ka tulevikku.

Milles peitub tema edu?

"Ta on väga avatud meeskonnamängija ja tal on selline huvitav mitteortodoksne mõtlemisstiil - ta ei mõtle traditsiooniliselt," arvas endine kolleeg Andre Veskimeister Ülemiste Cityst.

Art Kuuma sõnul väärib Kobinis enim imetlust tema pealehakkamine ja ettevõtlikus. "Ma arvan, et mul ei ole ühtegi teist tuttavat, kellel neid omadusi nii palju on kui Gunnaril," ütles ta.

Ka Ülemiste City suuromanik Ülo Pärnits tunnistas, et Gunnar Kobin on andekas ja võimekas organisaator ning ettevõtlik ja hakkaja mees.

Ülikoolikaaslane, praegune Eesti Panga asepresident Märten Ross meenutas, et ülikoolipõlves oli Gunnar tore ja seltskondlik kaaslane. Kobiniga läheks Ross ka luurele.

Sõbrad Kuum ja Kobin klassis oivikud ei olnud. Kobin oli Kuuma arvates õppeedukuse poolest isegi natuke tublim. "Oma klassi tippu me kindlasti ei oleks ära mahtunud, rohkem jäime ikka sinna keskele poole," rääkis sõber mõlema eest.

Suhtumine rahasse oli Kobinil, kes tänavu Äripäeva rikaste edetabelis platseerus oma 140 miljoni kroonise rikkusega 224. kohale, sõbra sõnul nagu ettevõtlikul ja riskialtil inimesel ikka. "Kui jääb puudu, tuleb laenata, aga ette võetud asi tuleb sellegipoolest läbi viia," arvas ta.

Kommentaarid

Andre Veskimeister, ekskolleeg Ülemiste Cityst

Meeldib, et ta ei mõtle traditsiooniliselt. Ta ei taha teha asju õigesti, vaid hästi ja uutmoodi. Esimene sõna, mis mul seoses temaga meenub, on tahtejõud. Mida ta otsustab, seda tahab ta ka ellu viia.

Art Kuum, lapsepõlvesõber

Kõige rohkem väärib temas imetlust pealehakkamine ja ettevõtlikkus. Ühine äriajamine sujus meil väga hästi. Võib-olla mõni võiks öelda, et temaga ei ole kerge äri ajada, aga meie sobisime väga hästi. Minul oli väga positiivne kogemus. Olen edaspidigi valmis temaga äri tegema.

Hans H. Luik, tööandja (iseloomustus Kobini kohta ajakirjas Tehnotrend)Inimesena on ta oma sõnaga mees, ideederikas, õiglaselt karm, võib-olla mõnikord liiga otseütleja. Minule see probleem pole, olen ise samasugune.

CVSündinud: 09.04.1971

Perekond: vallaline, kaks lastHaridus: BBA Tallinn TehnikaülikoolTöökäik:06.1991-05.1993 Äripäeva Kirjastus ASi turundusjuht07.1993-10.1996 AS Cronoes10.1996-04.2002 ASi Ekspress Grupp juhatuse esimees01.2003-07.2003 ASi Kesko Food juhatuse esimees ja tegevjuht07.2003-04.2005 kinnisvaraarendaja04.2005-10.2008 ASi Ülemiste City juhatuse esimees ja tegevjuhtKeeled:inglise, vene, soome

Kobin endast:

*Kõik need asjad, mida ma olen elus hästi teha suutnud, on olnud sellised, mille tegemist ma olen nautinud. Ja kui mul on tekkinud tunne, et ma enam ei naudi, siis olen ma püüdnud ise enne püsti tõusta, kui keegi seda mulle öelda jõuab.*Me veedame suurema osa oma ärkveloleku ajast tööl ja see peab meile meeldima. Ainult siis suudame me midagi saavutada.*Kõige olulisem minu jaoks on aga see, et ükskõik kui keeruline on olukord, antud sõnast ja tehtud kokkulepetest taganemine ei ole võimalus. Ka kõige kehvemast seisust on võimalik välja tulla sirge seljaga, kui selleks selgroos piisavalt jõudu on.*See, millest ma praegu aga kõige enam unistan, on see, et minu kahest pojast kasvaks inimesed, kes on võimelised maailmas hakkama saama. Kõik minu püüdlused on praegu suunatud sellele, et anda neile selleks vajalik vundament.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474