28. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Baltic Biogas ja Tallinna Prügila hakkavad suurendama biojäätmete taaskasutust

OÜ Baltic Biogas ja AS Tallinna Prügila sõlmisid koostöömemorandumi eesmärgiga käivitada kaasaegne biojäätmete käitluskompleks, mis võimaldab suurendada biojäätmete taaskasutust ning neis sisalduva energeetilise potentsiaali kasutuselevõttu taastuvenergiaallikana.

Planeeritava biojäätmete käitluskompleksi asukohaks on Jõelähtme prügila ning käitlusvõimsuseks on kavandatud 15,000-20,000 tonni biojäätmeid aastas. Kompleksi ülesandeks on elanikkonnalt ja ettevõtetelt kogutud biojäätmete puhastamine võõrkehadest (nt. plastik, klaas, metall, liiv), biomassi „püreestamine“ ning hügieniseerimine viisil, et oleks võimalik selle kasutamine metaankääritites biogaasi tootmiseks. Projekti planeeritav valmimistähtaeg on 2011/2012 aasta ning investeerimismaksumus umbes 30-35 miljonit krooni.

„Biojäätmete käitlus kogu maailmas on liikuma suunas, kus tavapärase kompostimise asemel püütakse üha enam kasutusele võtta ka biojäätmetes sisalduvat energiat ning soovime nende arengutega kaasas käia, eriti arvestades eraldikogutavate biojäätmete mahtude planeeritavat kasvu“, avab Tallinna Prügila AS-i juhatuse esimees Allan Pohlak projekti tausta. „Koostöös Baltic Biogas OÜ-ga oleme edukalt käivitamas prügilagaasil soojus- ja elektrienerga koostootmist ning võttes arvesse, et planeeritav biojäätmete käitluskompleks hakkab protsessis kasutama koostootmisjaama jääksoojust, on senise koostöö laiendamine mõlemale osapoolele igati loogiline. Ühtlasi on AS Tallinna Prügila käivitanud jäätmekütuse tootmise ning analüüsime ka selle käigus eraldatava biofraktsiooni käitlemise võimalusi“, lisab Pohlak.

„Rajatav kompleks loob võimaluse biojäätmete edaspidiseks kasutamiseks biogaasijaamas ning sellest „rohelise“ soojus- ja elektrienergia tootmiseks. Kuna projekt on olemuselt jäätmekäitluse ja energeetika valdkondade kombinatsioon ning Baltic Biogas on juhtiv biogaasiprojektide arendaja Eestis, siis on Tallinna Prügila ja Baltic Biogas koostöö projekti elluviimisel väga loogiline. Meie senine koostöö Tallinna Prügilaga on kulgenud igati hästi ning usun, et üheskoos suudame ka biojäätmete käitluse Eestis uuele tasemele viia“, täiendab OÜ Baltic Biogas juhataja Priit Mikelsaar.

Baltic Biogas OÜ pakub kaasaegseid lahendusi biolagunevatest jäätmetest energia tootmiseks põllumajandusettevõtetele, toiduainetööstustele, vee- ja prügifirmadele ning on muuhulgas arendamas biogaasitootmist Aravete, Ilmatsalu ja Loo aleviku lähistel. Baltic Biogas OÜ tuumikinvestor on BEN Energy OÜ, mis investeerib energiaprojektidesse Balti riikides ja Ukrainas. BEN Energy senine suurim investeering on ligi 1,5 miljardit krooni maksev Väo koostootmisjaam, mis valmis 2009. aasta alguses. Lisaks arendab BEN Energy ka umbes 80 000 tonnise aastamahuga jäätmeid kasutavat elektrijaama Tallinna külje all.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Siim SultsonKinnisvarauudised.ee juhtTel: 53330 651
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 5123 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58361 474