3. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hiinas ei pruugi mulli olla

Hiina laenudel põhinevad mullikartused võivad olla ülepaisutatud, kirjutab Bloomberg.

Hiina pankades hoiuste kasv signaliseerib, et selle maa aktsia- ja kinnisvararallid võivad olla jätkusuutlikud ja mitte laenudel põhinevad mullid nagu mõned analüütikud on arvanud, teatas Henderson Global Investors.

Neljas Hiina suurimas pangas kasvasid 2009. aasta esimesel poolaastal hoiused 4,3 triljoni jüaani ehk 630 miljardi dollari võrra. Seda on enam, kui samade pankade poolt väljastatud kolm triljonit jüaani laene.

Järsk hoiuste kasv näitab, et paljud riiklikud kompaniid ei ole laene ära kulutanud, ütles Henderson Global Investorsi strtaeeg Andrew Beal. See arvamus läheb lahku CLSA strateegi Christopher Woodi ja Morgan Stanley endise ökonomisti Andy Xie arvamusteest, et laenuraha võib viia varamullideni. Shanghai üldindeks on tänavu tõusnud 69 protsenti. Hiina eluasemehinnad on üheksa kuuga aastataguse ajaga võrreldes tõusnud 73 protsenti.

„Ettekuulutused, nagu oleks sel aastal pankade poolt antud uues laenud läinud otse majandusse, aktsiaturule ja kinnisvarasse ei ole fakt,“ ütles Beal. „Suurem osa sellest rahast on läinud otse pankadesse hoiuste näol.“

Kokku andsid neli Hiina suurt börsil olevat panka Industrial Commercial Bank of China, China Construction Bank, Bank of China ja Bank of Communications välja ligi poole esimesel poolaastal kõigist väljaantud laenudest. Kokku andsid esimesel poolaastal hiina pangad laenu rekordilised 7,37 triljonit jüaani.

Beal lisas, et Hiina varad ei ole ülehinnatud. Kasvavad investeeringuid võivad viia Hiina majanduskasvu 10,5 protsendile. Kolmandas kvartalis oli Hiina aastane majanduskasv 8,9 protsenti.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474