9. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korter osta Pärnusse, maja Peipsi äärde

Kinnisvaraturg toimetab oma U-kujulises põhjas ja spetsialistide arvates on aeg säästud liikuma panna ning vara soetada. Millistesse piirkondadesse tasuks kümne aasta perspektiivis investeerida - soovitusi jagub Läänemere kaldalt Peipsini.

LVM Kinnisvara tegevjuht Ingmar Saksing soovitas valiku tegemisel eelkõige elukeskkonda vaadata. "Kindla peale minek on Pärnus rannarajoon ning Kuressaares kesklinn. Nende piirkondade hinnad pole just kõige odavamad," möönis ta. Odavaimad korterid Pärnus asuvad Uus-Sauga ning Kuressaares Smuuli elamurajoonis. Saksing rõhutas, et ostuotsus ei tohiks siiski lähtuda ainult hinnast.

Investeerimisobjektid linnadest kaugemal Pindi Kinnisvara märkis oktoobri turuülevaates, et elamispindade turg Kuressaares on mõnevõrra aktiveerunud, tehinguid tehakse vaid turuhindadega. Kui alates miljon krooni maksvate eramutega pole Kuressaares sel aastal siiani tehinguid tehtud, siis oktoobris trend muutus.

Oktoobris suurenes ostuhuvi ka Pärnus, ent tehingud lükkuvad edasi, kuna varaomanikud ei aktsepteeri ostjate pakutavat hinda. "Aktiivsemaks on muutunud huvi kinnisvarasse investeerimise vastu. Järjest suureneb usk, et põhi on käes," märgitakse ülevaates.

Grand Kinnisvara tegevjuht Marek Kerna soovitas pikema perspektiiviga investeerimisobjekte otsides vaadata linnadest kaugemale. "Heaoluühiskonna poole liikumine tekitab järjest uusi väärtusi. Tuleb istuda autosse ja hakata kolkaid läbi sõitma. Privaatsus on endiselt hinnatud, aga olemas peab olema elementaarne infrastruktuur," rääkis ta.

Unaruses Narva-Jõesuu areneb edasi

Kerna nõuanne on otsida ostuks sobivat vara Peipsi-äärsetest asulatest. "Sealse olemise teevad mõnusaks erinevate kultuuride põimingud, turvaline elukeskkond ja talutav infrastruktuur. Ja kes ei tahaks vaadata veekogu kohal loojuvat päikest ja veemõnusid nautida," põhjendas ta oma soovitust. Peipsi pealinn Mustvee on Kerna sõnul uskumatult kiirelt arenenud ja hinnad on seal üsna soodsad.

Pindi Kinnisvara Narva kontori juhataja Rene Zorini sõnul on Ida-Virumaa linnadel väga suur arengupotentsiaal, et see seisab eelkõige Eesti-Vene suhete taga. "Venemaa ärimehed, kes sooviks soetada endale Narva või Narva-Jõesuusse puhkemaja või alustada siin oma äritegevust, tunnistavad ausalt, et pole Eestis midagi omada, kuna piiriületusele kulub 8 tundi," selgitas ta. Pooleteise aasta pärast kaob maamüügi piirang teiste riikide elanikele ning see peaks tooma kaasa elavnemise Ida-Virumaa maamüügi turul.

"Ida-Virumaa linnadest on suurim potentsiaal Sillamäel, kus ostujõud on tänu vabakaubandustsoonile jätkuvalt üks maakonna kõrgemaid. Kindlasti areneb edasi vahepeal unarusse jäetud Narva-Jõesuu," märkis Zorin.

Tasub teada Krunt Pärnus 40 protsenti odavam

*Pärnu elamuturg III kvartalis

-aasta algusest on Pärnu korteriomandite hinnad langenud 22%-augustis langesid korterite hinnad 12%, septembri keskmised hinnad olid u 6% kõrgemad kui augustis-kolme viimase kuu hindade muutus oli -5,2%, langus jätkub ka edaspidi-klientide huvi korterite vastu on suurenenud, pakkumises olevate objektide arv on vähenenud-eramute järele on nõudlus endiselt väga madal-elamukruntide vastu huvi puudub-Pärnumaal on pakkumises üle 350 elamukrundi-40% on langenud selle aasta algusest kruntide hinnad Pärnu linnas-Sauga vallas on hinnad aasta algusest vähenenud 10%

Üürihinnad Tartus pealinnast kallimad

*Tartu elamuturg III kvartalis

-oktoobriks olid hinnad langenud aasta algusega võrreldes ainult 7%-augustis kasvasid hinnad 9%, septembris 1,2%-kolme viimase kuu hindade muutus oli 1,7%, hinnad langevad veelgi-huvi korterite vastu on olemas, ent valik on väike-elamispinna üürihinnad on kohati kallimad kui Tallinnas-huvi eramute vastu ja tehingute arv on suurenenud-kruntidega tehinguid praktiliselt ei tehtaAllikas: Domus Kinnisvara, City24

Autor: Haldusuudised.ee

Jaga lugu
Kinnisvarauudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474