10. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hillar Teder müüb Venemaa hotelliprojekti

Eesti miljardär ja kaubandusketi O'Key üks asutajatest Hillar Teder müüb järjekordse projekti Venemaal. Kriisi tõttu tuleb loobuda hotellist Moskva prospektil Sankt Peterburis, täpsustas dv.ee.

Investeerimisfirma Expert Capital müüb lõpetamata 12korruselise hoone Moskva prospekt 73-75, millesse plaaniti ehitada hotell. Ettevõtte omanikuks on ettevõtja Hillar Teder, kes väljus O'Key hüpermarketite projektist 2007. aastal.

Nagu Hillar Teder väljaandele Delovoi Peterburg ise rääkis, ehitas Expert Capital hoone operaatorfirma Intourist Hotel Groupi tarbeks. Ehitusse on juba maetud 390 miljonit rubla, kuid majanduskriisi tõttu pole Expert Capitalil võimalik saada soovitud summas pikaajalist laenu. Vajaka jääva summana nimetas Teder ligikaudu 200 miljonit rubla, mida ta tahaks laenata viieks kuni seitsmeks aastaks.

Ärimees märkis, et praegu on lahtine, kuidas ehitatavat hoonet kasutada, kas sinna peaks tulema hotell, nagu algul plaaniti, bürood või kaubanduspinnad. Seejuures märkis ta, et lähema aasta-pooleteise jooksul hoonet ei müüda.

Samas peaks Intourist Hotel Groupi projektijuhi Aleksandr Botšurovi andmetel ostu-müügitehing suletama selle kuu lõpuks, kuna seda nõuavad praegused laenuandjad pangad. Botšurovi andmetel müüakse projekt 300 miljoni rubla eest. Kes on ostja, ei osanud ta öelda. Inturisti kontserni kuuluv Intourist Hotel Group majandab üheksat hotelli Venemaal ja üht Tšehhis. Kontserni kuulub ka Peterburis tegutsev turismioperaator.

Inturist on juba mitmeid aastaid püüdnud siseneda Peterburi hotelliturule. Botšurov märkis, et pärast hoone müüki pole hoone profiili muutus välistatud, kuid senini teisi kohti, kus Inturist Peterburi hotelli avada võiks, ka pole.

Esialgse projekti järgi kujutab kavandatud Inturisti kolmetärni hotell endast 12korruselist torni 180 numbritoaga. Esimesel kahel korrusel oleksid restoran ja konverentsisaalid.

Hotelliehituse peatöövõtja Irest Stroi teatel algasid ehitustööd 2006. a ja käisid finantseeringuist sõltuvalt vahelduva eduga kogu vahepealse aja kuni 2009. a suveni.

Hillar Teder on Venemaal tuntud kui hüpermarketite keti O'Key asutaja. Asutajate ringi kuulus ka hiljuti tapetud ettevõtja ning endine KGB kaastöötaja Šabtai von Kalmanovitš. 2007. aastal müüs Teder oma osaluse hüpermarketiketis ja tänavu suvel andis võlgade tõttu käest nelja hüpermarketiga O'Key Ukraina.

Hillar Tederi ja Expert Capitali ärid

1997 Expert Capital ehitab Rocca al Mare kaubanduskeskuse Tallinnas (pind 35 000 m2);

1999 ehitab Sikupilli Kaubanduskeskuse, mille müüb 2006;2001 asutab ühe esimese Eesti tehnopargi, mille müüb 2005;2001 asutab O*Key keti Venemaal, 2007 tuleb Expert Capital välja projektiga ?'Key Ukraina, mille müüb 2009;Expert Capitali tütarettevõte Auto Forte Baltic tegeleb ka Audide ja Peugeot'de müügiga Eestis ning Lätis.

Äripäeva 2009. a rikaste edetabelis on Hillar Teder 21. kohal.

Autor: Haldusuudised.ee

Liitu Kinnisvarauudiste uudiskirjaga!
Teeli RemmelgKinnisvarauudised.ee juhtTel: 51 23 770
Siim SultsonReporter-toimetaja Tel: 53 330 651
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 58 361 474